Prostreno.cz

Netradiční slané zákusky

Chystáte pohoštění na večer a za žádných okolností nechcete servírovat okoukané a nudné chlebíčky? Pak vám jistě přijdou vhod recepty na sýrové a bramborové zákusky. Tyto dobroty nadchnou i náročné strávníky!

Chcete-li si u návštěvy „udělat oko“, je třeba podávat něco originálního. A to tyhle pochoutky bezesporu jsou! Na čem si příchozí nesmírně pochutnají a budou vás chválit do nebes?

Sýrové variace

Budete potřebovat:

Postup: Na vále rozdrobte máslo do mouky, přidejte sýr a vypracujte těsto. Vyválejte ho a placku opatrně válečkem přeneste na vymaštěný plech. Vytvarujte malé placičky, pomažte vejcem, posypte solí a kmínem. Zprudka opečte v troubě a může se podávat. Protože se blíží Vánoce, můžete použít i vykrajovátka na cukroví a vytvořit z těsta sváteční motivy. Vždyť fantazii se meze nekladou!

Kynuté tyčinky

Budete potřebovat:

  • ½ sběračky mléka
  • 1 dekagram kvasnic
  • 5 dekagramů tuku
  • 15 dekagramů mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce na pomazání
  • kmín a sůl

Postup: Zadělejte na kynuté těsto, hodně ho vypracujte a vytlučte jako závin. Těsto naviňte na mokrý ubrousek a uložte na dvě hodiny někam do chladu. Pak ho i s ubrouskem vyválejte, vytvořte tenké tyčinky, potřete vejcem, posypte kmínem i solí a nechte asi 30 minut kynout. Poté upečte do červena zhruba 12 minut.

Bramborové zákusky

Budete potřebovat:

Postup: Na vál dejte stejné množství mouky, másla a strouhaných vařených brambor. Záleží na počtu osob, pro které dobrotu připravujete. Osolte a vypracujte těsto. Z něho můžete vykrájet tvary, které vás zrovna napadnou – tyčky, placky, kolečka, zkrátka cokoliv se vám líbí. Výtvory naskládejte na mastný plech, potřete vejcem, poprašte solí a kmínem a upečte do zlata. Úspěch zaručen!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat