Prostreno.cz

Houbový kuba je brýlemi ke zlatému prasátku

Štědrý den je opředen řadou tradic a zvyků, jedním z nich je i „zlaté prasátko“. Jaký má vlastně význam? A musíme držet půst, abychom ho večer viděli?

Tradici půstu se nedrží jen křesťanské rodiny, tento zvyk přejímají i ostatní – dříve bychom napsali pohané, dnes bychom mohli použít slovo nevěřící. Půst na Štědrý den je i pro naše tělo přínosem, stačí, že se večer nacpeme bramborovým salátem a smaženým kaprem či řízkem, takže proč začít s přejídáním už od rána.

Hospodáři štědrovku,
kravám po výslužce;
kohoutovi česneku,
hrachu jeho družce.

Ovocnému stromoví
od večeře kosti
a zlatoušky na stěnu
tomu, kdo se postí.

Úryvek z Kytice od K. J. Erbena popisuje zlaté prasátko jako „zlatoušky“. Co to vlastně znamená? Zlato signalizovalo započatý odchod zimy a prasátko zase příslib hojnosti a prosperity. Půst se má správně držet od půlnoci do západu slunce. Onen západ slunce můžeme považovat za „zlatoušky“, které za odměnu uvidíme a které jsou znamením, že už můžeme usednout ke štědrovečerní večeři.

Půst neznamená hladovku, hlavní podstatou je nejíst až do večera maso, proto je na Štědrý den tradičně podáván houbový kuba.

Houbový kuba

Co budete potřebovat (na 4 menší porce):

Jak na to

Krupky si nejlépe namočte už den předem, ale pokud jste to nestihli, tak jim dejte alespoň hodinu. Také si nezapomeňte namočit houby. Kroupy před vařením slijte, dejte jim novou vodu a osolte. Přiveďte k varu a vařte téměř doměkka.

Na pánvi si na sádle orestujte nakrájenou cibulku dozlatova, nakonec přidejte majoránku. Poté přidejte slité kroupy a houby, můžete přidat i trošku vody a všechno ještě několik minut povařte. Nakonec přidejte česnek a ochuťte solí a pepřem.

Směs vysypejte do připraveného pekáčku vymazaného sádlem. Vložte do trouby a půl hodiny zapékejte, občas můžete promíchat. Krupky na povrchu zezlátnou a budou křupavé. Můžete podávat s kyselou okurkou.

Přejeme dobrou chuť a nezapomeňte na „zlaté prasátko“.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat