Prostreno.cz

Šetříte po Vánocích. Tipy na levná jídla z luštěnin

Luštěniny obsahují vitaminy skupiny B, spoustu bílkovin a minerálních látek. Navíc jsou chudé na tuky a mají příznivou cenu, což se po svátcích určitě hodí. Jaká dobrota se dá z hrachu, fazolí i čočky uvařit?

Luštěniny všeobecně patří v České republice k nejméně oblíbeným pokrmům. Vždyť ze statistik vyplývá, že roční spotřeba je něco kolem dvou kilogramů na osobu. Vezmete-li v úvahu všechny prospěšné látky, které z nich můžete čerpat, není od věci zahrnout je častěji do jídelníčku. Zde máte inspiraci, jak s nimi naložit…

Fazole na paprice

Budete potřebovat:

  • 15 dekagramů bílých fazolí
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • sladkou papriku
  • ¼ litru kysané smetany
  • 2 lžíce mouky

Postup:
Fazole namočené ve vodě zhruba dvanáct hodin uvařte téměř doměkka. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte sladkou papriku, poprašte moukou, osolte a zalijte nejlépe vývarem ze zeleniny. Přimíchejte k fazolím, povařte a na závěr zahustěte kysanou smetanou. Může se podávat! Třeba s brambory vařenými ve slupce.

Čočka se švestkami

Budete potřebovat:

Postup:
Přebranou čočku a švestky namočte přes noc do studené vody a druhý den obojí společně uvařte. Osolte, omastěte podle chuti a šup s tím na talíř. I když tahle kombinace zní možná podivně, chutná výborně!

Hrachová kaše

Budete potřebovat:

  • 1 kostku zeleninového bujonu
  • 175 gramů předvařeného hrachu
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a majoránku

Postup:
Oloupejte cibuli a nahrubo nasekejte. Dejte ji vařit s předvařeným hrachem, a když je hrách měkký, přidejte bujon, sůl, majoránku a olej. Povařte asi 8 minut a nechte zchladnout. Zbývá už jen rozmixovat a je hotovo. Kaši lze podávat samostatně, se zelím nebo s vejcem.

Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat