Prostreno.cz

Rychlé tiramisu. Recept na italskou dobrotu

Kdo by neznal tiramisu? Mezi italskými recepty jasná jednička – a de facto pořád proměnlivá. Receptů na tenhle vynikající dezert existuje mnoho, ale jen málo jich je téměř bezpracných. Znáte tenhle rychlý postup?

Nic pro dietáře. Tiramisu je tradiční italský dezert, jehož označení vzniklo ze slov "tirami su", což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“. Ve volném překladu to znamená „rozvesel mě“. Jelikož tahle dobrota obsahuje tvarohový sýr mascarpone, je nutné tiramisu řadit mezi nejtučnější dezerty vůbec. Ale když je to jednou za čas… Navíc s tímhle bleskovým receptem všechno půjde snadno.

Tučné, ale vynikající!

Pro 4 osoby si připravte

  • 150 gramů mandlových placek cantuccini (jedná se o placičky z Toskánska, dvakrát pečené)
  • 1/4 litru silného vlažného espresa
  • 1 citron
  • 100 gramů šlehačky ke šlehání
  • 40 gramů cukru
  • 250 gramů mascarpone
  • 1 polévkovou lžíci kakaového prášku
  • 1/4 čajové lžičky skořice

Postup: Cantuccini rozložte do velké ploché formy a zalijte expresem. Nechte táhnout tak dlouho, až bude hotový krém mascarpone. Citron omyjte horkou vodou a osušte, kůru jemně nastrouhejte. Půlku citronu vymačkejte, šlehačku ušlehejte dotuha s cukrem.

Mascarpone důkladně smíchejte s polévkovou lžící citronové šťávy a polovinou šlehačky, zbývající šlehačku ušlehejte metlou.

Cantuccini nechte ve formě nebo je rozdělte do čtyř dezertních misek. Navrch dejte krém z mascarpone. Smíchejte kakaový prášek se skořicí a dezert jím posypte. Hotovo!

Tipy pro obměny i lehčí práci

Místo citronu si k ruce vezměte pomerančovou kůru a krém vylepšete kapkou pomerančového likéru.

Pokud použijte dlouhé originální piškoty, v espresu je máčejte jen chviličku, aby se nerozpadly. Každý z piškotů dvakrát protáhněte kávou a následně ho ihned dejte do misky. V případě, že zvolíte piškoty bez cukrové polevy, uděláte mnohonásobně dobře. Lépe totiž natáhnou espreso.

Originální (a pracnější) recept

Originální recept pohostí šest až osm lidí. Potřebujete 5 velmi čerstvých vajec. Oddělte bílky a žloutky. Bílky ušlehejte. Žloutky s 50 gramy cukru a 500 gramy mascarpone utřete do pěny, vmíchejte sníh z bílků. Dejte vrstvu piškotů (počítejte celkem se 150 gramy) do formy, zakapejte studeným expresem a potřete krémem z mascarpone. Položte opět vrstvu piškotů, pokapejte a potřete mascarpone. Nechte 8 hodin táhnout v lednici a nakonec povrch zaprašte kakaovým práškem. Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat