Prostreno.cz

Zbytečné chyby při grilování

Dny jsou delší a teplejší, tak proč něco neugrilovat? Sezona steaků, křupavých křidélek a opečené zeleniny oficiálně začíná! Jak si co nejvíc pochutnat? Vyměňte náčiní, nespěchejte a utírejte…

Jste připraveni na zahájení grilovacího období? Pak musíte vědět, co dělat, aby vaše jídlo patřilo k tomu nejlepšímu. Vyhněte se těmto osmi nejčastějším chybám!

Gril necháváte špinavý

Staré, spálené kousky od posledního grilování nejsou jen kosmetickou vadou. Přichycené na nové porci jídla nechutnají příliš dobře. Proto pokud jste minule zapomněli na čištění svého grilu, zbavte ho černých nánosů s pomocí drátěného kartáče, jehož štětiny odstraní to, co by mohlo uvíznout v potravinách. Postup opakujte před každým použitím.

Nemarinujete maso

Pečení masa, drůbeže či ryb při vysokých teplotách vede k tvorbě karcinogenních látek (PAH). Ty mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Co s tím? Některá zjištění naznačují, že namáčení masa v bylinách a koření může snížit tvorbu karcinogenů až o 99 procent. Třeba takové marinády s podílem octa nebo citronu fungují jako neviditelný ochranný štít, který změní kyselost masa a zabrání PAH se nalepit. Ale pozor, radši připravujte ty domácí, u kterých máte jistotu, co obsahují.

Spěcháte

Horký povrch grilu se postará o voňavé a křupavé kůrčičky. Jenže ty lze vytvořit jen těžko, když vás „svrbí prsty“ a hamburger dáváte na gril ihned po jeho nastartování. Dopřejte grilu desítky minut, vyplatí se vám to! A praktikujte to i u masa. Nikdy ho nedávejte na gril rovnou z ledničky. Ideální je pokojová teplota, která zajistí rovnoměrné propečení. Tak hezky pomalu…

Necháváte zlobit olej

Příliš mnoho tuku může způsobit, že plameny znovu propuknou. Každý kousek masa nebo čehokoli jiného nejdřív otřete, než ho vložíte na rozpálenou plochu, ať olej z marinády nekape tam, kam nemá.

Jídlo dáváte přímo na oheň

Flákota masa přímo v centru ohně? To způsobí, že se vaše dobrota spálí na uhel ještě dřív, než se stačí dostatečně propéct. Přesouvejte potraviny do méně horkých míst.

Pořád zvedáte víko

Máte plynový gril, u kterého neustále zvedáte víko? Je v pořádku, pokud jednou či dvakrát zkontrolujete, co se s masem děje, ale když to uděláte častěji, snížíte tím teplotu. Pak příprava jídla trvá déle. Jo, a pokud používáte dřevěné uhlí, pokaždé, když otevřete víko, zásobíte oheň kyslíkem, což gril rozžhaví. Vaše večeře se tak může „převařit“ raz dva.

Neoddělujete syrové a vařené jídlo

Syrové maso a drůbež se hemží bakteriemi útočícími na vaše zdraví, takže nikdy nedávejte to, co už je hotové, na společný talíř s potravinami čekajícími na tepelnou úpravu.

Otáčíte vidličkou

Že nemáte to správné grilovací náčiní? Chyba! Pokud otáčíte vidličkou, dírkami propíchnutého masa odtéká šťáva. Taková škoda!

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat