Prostreno.cz

K provonění domova i na rty. Využijte pomerančový olej

Stojí okolo padesáti korun a mají ho snad v každé květince, zdravé výživě nebo čajovně. Řeč je o esenciálním oleji z pomeranče. Objevte praktické způsoby, díky kterým zvelebíte svůj domov a podpoříte vlastní krásu.

Je antibakteriální, antifungální a antiseptický. Hodí se tedy nejen k úklidu. K čemu všemu lahvičku za pár kaček můžete použít?

Přírodní osvěžovač

Aby váš domov neuvěřitelně voněl a vzduch v něm byl svěží a čerstvý, promíchejte 8 kapek pomerančového esenciálního oleje s 2 šálky teplé vody a směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Před použitím protřepte a při rozprašování se vyhýbejte očím.

Zlepšovač nálady

Esenciální olej z pomeranče dokáže vylepšit vaši náladu díky své energii a příjemné vůni. Smíchejte několik kapek oleje s 1/4 šálkem sladkého mandlového oleje a směs uchovejte v malé, vzduchotěsné nádobě. Pokaždé, když se nebudete cítit fit, naneste malé množství na své spánky (pomáhá to i při bolestech hlavy) a párkrát si přičichněte.

Tajná ingredience mandlového mléka

Už jste slyšeli, jak moc pomerančový olej vylepšuje chuť domácího mandlového mléka? Připravte si 1 hrnek mandlí natural i se slupkou, 4 hrnky vody a plátýnko (jemnou gázu). Přes noc namočte mandle do vody, poté je propláchněte a dejte spolu s 4 hrnky vody do mixéru. Mixujte, dokud směs nebude hladká – a přeceďte přes plátýnko. Na závěr přidejte 4 kapky esenciálního oleje z pomeranče a podle chuti i jednu kapku oleje skořicového. Podávejte teplé nebo chlazené.

Skvělý odpuzovač hmyzu

Drobné černé mušky, mouchy, sem tam zbloudilý komár a další. Hmyzu nelze mít za zlé, že se do domu snaží dostat, ale že by s námi musel bydlet... Jak se ho šetrně zbavit? 2 šálky bílého octa s 10 kapkami pomerančového esenciálního oleje vytvoří přírodní čistič a odpuzovač v jednom. Nalijte do lahvičky s rozprašovačem a použijte na čištění oken a zrcadel. Před každým použitím dobře protřepejte.

Čistič podlah

Zkombinujte 1/4 šálku bílého octa se 14 kapkami pomerančového esenciálního oleje. Přidejte do kbelíku s vodou. Pro extra čisticí výkon přidávejte i několik kapek kastilského mýdla. Vaše podlahy vám poděkují!

Zachránce všech koberců

Smíchejte 2 šálky jedlé sody s 10 až 15 kapkami silice z pomeranče. Směsí posypejote koberce a počkejte několik minut (nebo hodinu před vysátím). Ujistěte se, že v blízkosti nejsou žádná domácí zvířata a ani děti.

Pečovatel o rty

V malém hrnci zkombinujte 4 lžíce mandlového oleje s 1 lžící strouhaného včelího vosku. Směs zahřejte na velmi mírném ohni tak, aby se včelí vosk roztavil. Odstraňte z tepla, přidejte 1 čajovou lžičku medu a důkladně promíchejte. Přidejte 5 kapek sladkého pomerančového esenciálního oleje, nalijte do malých skleněných nádob a nechte vychladnout. Občas promíchejte (je-li to nutné). Směs se totiž může oddělit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat