Prostreno.cz

Návody na přípravu rýže

Stává se vám někdy, že rýži připálíte? V tom případě se určitě bude hodit fígl, jak situaci snadno zachránit. Možná vás nadchnou i triky ohledně netradičních barev, nebo nápady na bylinkové zlepšováky!

Původ rýže bychom vystopovali v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie, odkud se postupem času rozšířila do celého světa. Dnes pokrývá zhruba 20 % procent kalorické spotřeby lidské populace, a je opravdu minimum domácností, ve kterých by nebyla součástí základních surovin. A co vy, preferujete rýži tmavou, nebo je vám bližší naopak ta bílá? Víte co? Ono je to vlastně jedno, protože tyto zlepšováky jsou multifunkční!

Extra výživná rýže. Jak ji připravit?

Na „kuchtění“ rýže opravdu není nic světoborného, co by nezvládli i naprostí začátečníci. Některé druhy je však třeba před samotnou přípravou namočit podobně jako luštěniny, docílíte tím zkrácení doby vaření. Věděli jste, že když rýži necháte po uvaření dojít pod pokličkou, a poté ji propláchnete studenou vodou, můžete se rozloučit asi s polovinou obsaženého vitaminu B2? Proto ji proplachujte výhradně tou teplou!

Kouzla s barvami pro hezčí dojem

Ano, jíme i očima, proto na vizuální stránce pokrmu záleží úplně stejně jako na chuti. Pro zachování bílé barvy nezapomeňte přidat pár kapek citronové šťávy nebo lžičku octa. Pokud se nebráníte experimentům, můžete podávat i rýži červenou. Tu zajistí přídavek rajské omáčky, kterou vmícháte do vody už při tepelné úpravě. Ostře žlutou si zase vyčarujete pomocí kari koření.

Rýže s bylinkami, proč vlastně ne

Příchuť i aroma této obilniny se dá vylepšit mnoha způsoby – a právě bylinky jsou skvělou volbou. Vyzkoušejte třeba sušený měsíček lékařský, nasekanou pažitku, mátu, kopr nebo tymián. Voňavé ingredience se dají přihodit do hrnce při samotném vaření, nebo vmíchat spolu s máslem až těsně před podáváním. Záleží čistě na vás…

Připálená rýže? Žádná katastrofa

Nevíte, co si počít s připálenou rýží, která chutná všelijak, ovšem vyhodit ji úplně nechcete? Inspirujte se letitými zkušenostmi našich babiček. Ty na takové nadělení pokládaly krajíc chleba, čímž spálená chuť jako zázrakem zmizela.

Co se zbytky? Spotřebovat se dá všechno

Zbytků rýže se určitě nezbavujte, i když se většinou nejedná o žádné velké množství. Tak co s nimi, když to na další a nové jídlo „nedá“? V lednici vám den či dva klidně vydrží, takže je můžete příště povařit třeba v polévce. Žádné zrnko nemusí přijít vniveč!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat