Prostreno.cz

Trik na snadné drcení česneku

Oloupete pár stroužků česneku, dáte je do lisu, tedy kuchyňské pomůcky, která drtí stroužky česneku jejich prolisováním přes síť malých otvorů, a šup do hrnce! Nic proti lisům, ale jakmile zkusíte novou metodu drcení česneku, nikdy se k této staré metodě nevrátíte!

Česnek nachází své uplatnění snad v každé kuchyni. Co by bez něj byly třeba takové bramboráky? Jestli na ně máte chuť už při pouhé zmínce, začněte loupat pár stroužků tohoto báječného výrazného koření. A zapomeňte na lis na česnek, který se po každém použití musí důkladně umýt! Tahle metoda je mnohem jednodušší!

Nezbytné vybavení každé domácnosti?

Najít si pár kamínků, které se s přehledem vejdou do dlaně, není nic složitého. Vyberte si jeden, který se vám dobře drží a není v ruce příliš těžký. Kamínek vložte do myčky nádobí, třeba společně s příbory, a nechte ho pořádně umýt. Jedině tak bude připraven k použití. Pokud nemáte myčku, umyjte ho v horké mýdlové vodě s trochou bělícího prostředku.

Voda a kámen. Co chtít víc?

Chcete-li rozdrtit stroužek česneku, oloupejte ho (jestli vám to jde stěží, na pár vteřin dejte pod horkou tekoucí vodu a následně ho zchlaďte vodou studenou), naplocho ho rozmáčkněte umytým kamenem tak, aby pustil šťávu, a zároveň párkrát přitlačte způsobem, který stroužek „rozmašíruje“ podle potřeby. (Výhodou je, že se nemůžete pořezat.) Kámen následně opět vhoďte do košíku na nádobí a „prožeňte“ myčkou. Takto jej můžete používat celá léta – bez komplikovaného čištění.

Mrazák, olivový olej a spol

Mimochodem, co se týče skladování česneku, měl by se nacházet v chladných prostorách s dobrou cirkulací vzduchu (neuchovávejte v chladničce a neskladujte utěsněné v plastové nádobě). Jednu palici nechte v malé míse nebo v koši na kuchyňském pultu, pokud česnek používáte denně. A jak jej lze uložit, když si ho nadrtíte?

Vložte do skleněné nádoby a zalijte olivovým olejem. Takto uskladněný spotřebujte do týdne. Pokud vás zajímá, jak je to se zmrazováním celých palic, není třeba se bát! Stačí vložit do sáčku a tradá do mrazáku. Pak si jen „odloupnete“ tolik stroužků, kolik budete potřebovat.

Co se týče výroby vlastní česnekové soli, rozemelte sušený česnek v kuchyňském robotu (na jemný prášek), přidejte sůl, promíchejte a uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě. Není ten česnek úžasný a všestranný?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(31 hlasů)

Krevetová omeleta

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(34 hlasů)

Reklama


Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat