Prostreno.cz

Kdy sklízet heřmánek a jakým způsobem ho šetrně sušit

Úžasný heřmánek! Nejenže do zahrady přináší krásné, veselé květiny, ale také nám poskytuje příjemný a uklidňující čaj. Kdy a jak ho sklízet? Báječná sezona plná chutí a zdraví je tady!

Trápí-li vás vyrážky, nespavost, zvýšená teplota, bolesti žaludku, průjem, nadýmání, bolesti zubů, poruchy menstruace, svědění, pocení, zánět spojivek, únava, vyčerpanost, úzkost, rýma, nervozita, hemoroidy či třeba poruchy sluchu, povolejte na pomoc heřmánek. V porovnání s jinými bylinami, při sklizni heřmánku jsou to právě květy, o které je zájem – nikoli stonky, listy nebo kořeny. Tyto nádherné bílé „sedmikrásky“ ozdobí vaši zahradu a zároveň skvěle zapůsobí na zdraví.

Kdy je vhodný čas na sběr?

Čas na první sklizen nastává v červnu až srpnu, nicméně v podstatě se jedná o nepřetržitou aktivitu rostliny, která rozkvétá po celé léto. Je však nutné mít na paměti, že květy se ideálně sbírají s nejlépe maximálně 2 cm dlouhými stopkami, za suchého počasí a asi 3. až 5. den po rozvití úborů, tedy v plném rozkvětu. (Nejlepší doba je ráno po oschnutí rosy.)

Není nijak závadné shromažďovat květy, pokud jsou trochu skleslé nebo se ještě nechtějí ukázat v plné kráse, nicméně pak se dá polemizovat o jejich prospěšných vlastnostech, které v takovém případě nemusí být nejúčinnější.

Prsty v roli efektivního hřebenu

Při sklizni použijte svoje prsty jako hřeben, pak jednoduše odtrhněte květinovou hlavu ze stonku, zatímco druhou rukou přidržujte stonek rostliny. Nebo se zmocněte každé květinové hlavičky s pomocí ukazováčku a palce - těsně pod květinovou hlavou. Květy opatrně protřepejte a zbavte se hmyzu nebo nečistot.

Suché a temné místo? Ideální podmínky!

Heřmánek rozprostřete do jedné vrstvy a nechte jej usychat 1 až 2 týdny v tmavém, teplém a suchém prostoru. Vhodná je i dehydratace v sušičce nastavené na 35 °C. Tento proces trvá asi 12 až 18 hodin. Jakmile jsou květy důkladně usušené, uložte je do dobře utěsněné skleněné nádoby, ve které vydrží až do příštího roku. Nikdy byliny neuchovávejte na přímém slunečním světle, jinak si nezachovají svoji barvu, chuť ani léčivé vlastnosti. A jak postupovat při přípravě čaje?

Použijte 2-3 lžičky sušeného heřmánku na 1 šálek vroucí vody. Nechte louhovat 2–5 minut. Nebo si připravte 6–8 čajových lžiček heřmánku čerstvého. Doba louhování je v tomto případě shodná jako u drogy sušené.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat