Prostreno.cz

Lilek perfektně pasuje ke grilovanému masu

Maso není zdaleka to jediné, co se dá připravit na grilu! Jestliže jste ho už příliš plní, vyzkoušejte něco nového. Na ohni se přeci dá připravit ledasco! Zkoušeli jste lilek? Dejte mu šanci. Pochutnáte si a ještě doplníte vitaminy!

Lilek neboli baklažán představuje při opékání skvělou alternativu k masu, nejenom pro vegetariány! Můžete si ho připravit i jako přílohu, jen tak na chuť. Jeho příprava nezabere mnoho času, nepřiberete po něm a dodáte organismu zásobu vitaminů a minerálních látek. Čím konkrétně je tato tmavě fialová tykev prospěšná pro vaše tělo? A jak si ji jednoduše připravit na grilu?

Čistá játra a žádná deka navíc

Zásobárna zdraví. Asi tak by se baklažán dal popsat. Najdeme zde měď, vápník, mangan, draslík či síru a spoustu vitaminů B a C. A jako většina zeleniny je rovněž vynikajícím zdrojem vlákniny. Dokáže plně zasytit, ale přitom po něm nepřiberete ani deko navíc! Můžete ho vlastně jíst skoro pořád a v neomezeném množství, a to hlavně proto, že je až z 90 % tvořen vodou! A jak že si ho můžete připravit?

Nasolit a nechat odležet

Základní pravidlo, které musíte vždy dodržet! Předtím, než lilek, jednoletou rostlin z rodu lilek, která je příbuzná s bramborem a rajčetem, začnete klást na rozpálený rošt, je vždy potřeba jej nasolit a nechat 20 minut odležet, aby pustil přebytečnou vodu. Také tím zabráníte tomu, aby zhořkl! Postup tedy zní: pokrájet, posolit, nechat odpočívat. Až pustí vodu, kuchyňskou papírovou utěrkou ji vysajete a můžete se do toho pustit!

Baklažán á la bazalka

Bazalka je úžasně aromatická bylinka! Natrhejte si pár čerstvých lístečku a vložte je do mixéru společně s pár kapkami olivového oleje. Jestliže máte v oblibě česnek, nebojte se ho ke směsi přidat taky. Do vzniklé marinády vložte pokrájený a odvodněný lilek a dejte mu chvíli, aby nasál bylinkové aroma. Pak už stačí hodit ho na oheň a opékat z obou stran.

„Pakližán“, rajčátka a mozzarella

Zkombinujte lilek s rajčaty a mozzarellou! Lilek v tomto případě potřebuje nejvíce času, proto ho na gril dejte jako první. Poté přidejte rajčata. Až budou mít tu správnou barvičku, přendejte je na talíř společně s baklažánem a začněte vrstvit plátky mozzarelly! Zakápněte česnekovým olejem a nechte si chutnat!

Je samozřejmě řada dalších skvělých receptů! Můžete zkusit různé variace s různými bylinkami. Vyberte ty, které máte rádi! Kromě bazalky se osvědčuje petržel, libeček, tymián či rozmarýn. Prostě experimentujte a dopřejte svým chuťovým pohárkům něco nového!

Zdroj: www.howotodoit.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat