Prostreno.cz

Na rozbouřený žaludek si připravte mátový olej. Není to nic složitého

Mátový olej je extrahován z listů rostliny nazývané máta peprná, jinak známá jako mentha piperita. Nejenže tento olej vyniká nádhernou, svěží vůní, ale má také mnoho léčivých vlastností. Už jste si někdy připravili svůj domácí? Není to vůbec nic složitého!

Mátový olej je známým prostředkem proti bolestem svalů a hlavy, úspěšně však léčí i různé problémy se žaludkem. Jednoznačně se vyplatí mít ho v lékárničce! Posbírejte pár ingrediencí a pusťte se do přípravy své vlastní voňavé medicíny!

Vyberte kapalinu pro extrakci

Perfektní volbou je vodka nebo vysoce kvalitní likér. Glycerin, bílý ocet nebo jablečný ocet lze použít také, nicméně konečný výrobek nebude tak silný a trvanlivý. (Obecně platí, že sušené listy mátové rostliny by měly být rozpuštěny ve 45 až 60 % alkoholu, zatímco ty čerstvé v 90 až 95 % alkoholu.)

Chopte se mátových lístků

Jak již bylo řečeno, mátový olej lze připravit jak z čerstvých, tak i ze sušených lístků. Čerstvé by se před manipulací měly omýt, ty sušené mohou zůstat neporušené či rozdrobené na menší části. Co se týče stonků, není nutné je „demontovat“. Pokud jsou však přítomné nějaké tmavé skvrny, zbavte se jich.

Mějte nádobu s víkem

Třetí krok spočívá v tom, že se máta vloží do vhodné nádoby a zalije se tekutinou. Nádoba se poté musí důkladně uzavřít. Pokud chcete, aby vaše tinktura byla silná, před nalitím kapaliny se ujistěte, že mezi víčkem nádoby a mátovými listy není více než půl palce prostoru. (Pochopitelně, že můžete použít méně listů, nicméně olej bude slabší.)

Uložte na tmavé místo

Sklenice by měla zůstat uložená po dobu 4 až 8 týdnů, a to ideálně na suchém a tmavém místě. Každý týden si chvíli udělejte čas a olej alespoň jednou či dvakrát protřepte. Po uplynutí doby olej přeceďte, aby se odstranily všechny zbytky máty, a přelijte do hnědého skla, které brání slunečním paprskům a prodlužuje trvanlivost medicíny. (Doba použitelnosti oleje je přitom minimálně šest měsíců, obvykle však rok). Co se během přípravy může stát?

Pokud při cezení olej voní alkoholem, nebo se vám zdá, že není dostatečně silný, vložte do horní části nádoby kávový filtr a nechte svoji domácí medicínu „sedět“ ještě jeden týden, aby se mohl alkohol trochu odpařit.

Výsledek užívejte v malých dávkách, a to při poruchách trávení a nevolnostech, dále při bolesti žaludku, respiračních potížích, jako je astma, bronchitida, sinusitida, časté nachlazení a kašel. Olej také ulevuje bolavým svalům a odplavuje stres. Stačí zakrýt hlavu ručníkem a inhalovat výpary linoucí se z mísy s teplou vodou. Mátový olej lze přidávat i do lázně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat