Prostreno.cz

Slupku z melounu nevyhazujte. Poradíme vám, jak s ní naložit

Většina z nás melounovou slupku bezmyšlenkovitě vyhodí, a to je velká chyba. Právě ve slupce se skrývá nejvíce živin. I když dužina melounu je mnohem lákavější, máme pro vás hned několik důvodů, proč byste neměli zatracovat ani slupku a poradíme vám, jak s ní můžete doma naložit. Své přínosy totiž poskytuje nejen při konzumaci, ale můžete si z ní připravit i omlazující pleťovou masku. Tak co, dáte jí šanci?

Ve slupkách ovoce i zeleniny se povětšinou vyskytuje mnohem více živin než v samotném ovoci, a to samé platí o vodním melounu. Kůra tohoto ovoce obsahuje velké množství živin, přesto většina z nás kůru bez váhání vyhodí. Nejenže slupka vodního melounu obsahuje všechny stejné živiny, jaké se vyskytují v dužině, ale má dokonce vyšší koncentrace některých antioxidantů, minerálů, vitaminů a účinných látek. Tato tvrdá slupka obsahuje minimum kalorií, zatímco má vysoké hodnoty vitaminu C, vitaminu A, vitaminu B6, draslíku a zinku. Melounová slupka je navíc obohacena o chlorofyl a dále obsahuje lykopen, různé aminokyseliny, flavonoidy a fenolickými sloučeninami.

Ačkoli melounová slupka nevyniká nijak vábnou chutí, poznejte všechny klady melounové slupky a naučte se ji používat. Příště už slupku jistě nevyhodíte.

Snižuje krevní tlak

Tato slupka má překvapivě vysokou hladinu draslíku, která působí jako vazodilatátor, což pomáhá snížit oxidační stres a uvolnit cévy a tepny. To může snížit riziko aterosklerózy, stejně jako srdečních záchvatů a mrtvice.

Posílí imunitní systém

Jeden šálek melounových slupek obsahuje více než 30 % doporučené denní dávky vitaminu C. Tento vitamin pomáhá stimulovat tvorbu bílých krvinek, které tvoří první obranou linii těla a chrání tak organismus před infekcemi a cizími patogeny.

Pro štíhlý pas

Melounová dieta rozhodně patří mezi oblíbené letní dietky. Ale co slupka, na tu se tak trochu zapomíná. Slupka má ještě méně kalorií než dužina, navíc neobsahuje skoro žádný cukr a má vysoký obsah vlákniny. Právě vláknina vám prodlouží pocit sytosti a současně stimuluje metabolismus a tím zvyšuje i pasivní spalování tuků.

Zmírňuje těhotenskou nevolnost

Některé studie poukazují na fakt, že přírodní cukry nalezené v této slupce mohou přispět k minimalizaci příznaků ranní nevolnosti a také snížit otoky související s těhotenstvím, a to díky vysokému obsahu draslíku.

Povzbudí libido

Tato slupka je mimo jiné spojena se zlepšením sexuální výkonnosti, a to díky svým účinkům na regulaci krevních cév, což umožňuje lepší průtok krve do vašich intimních oblastí, čímž zvyšuje sexuální výkon a libido.

Protizánětlivé vlastnosti

Lykopen a citrulin obsažené v této slupce mohou pomoci neutralizovat volné radikály dříve, než mohou způsobit buněčnou mutaci a vést k chronickým onemocněním.

Pro krásnou pleť

S poměrně dobrým množstvím lykopenu a dalších flavonoidů je tato ovocná slupka plná antioxidantů, které mohou přispět ke snížení účinků volných radikálů a snížení oxidačního stresu, což minimalizuje výskyt vrásek a skvrn způsobených věkem. To znamená, že z melounových slupek si můžete připravit hydratační, omlazující pleťovou masku. Stačí když melounové slupky rozmixujete a aplikujete na pokožku, nechte působit přibližně 20 minut a poté pleť opláchněte vlažnou vodou.

A jak zapojit melounové slupky do běžné stravy?

Asi si nikdo z nás nedokáže představit chroupat melounové slupky, místo chutné dužiny, ale máme pro vás hned několik tipů, jak se slupkou můžete naložit. Melounové slupky jsou například skvělou přísadou do ovocných smoothie, můžete z nich připravit i džem, který dle chuti přisladíte, nebo melounovou kůru můžete přidávat do zeleninových salátů. Zkrátka ve fantazii se meze nekladou.





Celkem 2 komentářů

Zuzana Peruthova
29.06.2022
Ivo Batelka
13.11.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat