Prostreno.cz

Čím v receptech nahradit listy kari, když vám chybí

Vaříte, a najednou zjistíte, že do svého receptu postrádáte kari lístky. Tak hlavně klid. Hledání náhrady je poměrně snadné. Co lze použít místo nich?

Kari listy, tedy v Evropě exotické koření, nepatří zrovna k běžným dochucovadlům, takže když se s nimi v receptu setkáte, pravděpodobně vykulíte oči. Rostlina pochází z Indie a obvykle se nachází v tropických a subtropických oblastech. Pěstuje se v různých dalších zemích, jako je Čína, Austrálie, Nigérie a Ceylon.

V ajurvédské medicíně se věří, že kari listy mají antidiabetické, antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, protikarcinogenní a hepatoprotektivní vlastnosti (schopnost chránit játra před poškozením). Kořeny se používají k léčbě bolestí těla a kůra zase poskytuje úlevu od hadího kousnutí. A co listy? Tak ty se obvykle používají právě jako dochucovadlo. Co dělat, pokud vám scházejí, ale recept je vyžaduje? Použijte tyhle náhražky!

Bazalka

Ačkoli chuť bazalky není úplně stejná, mnoho kuchařů doporučuje použít stejný poměr náhrady, tedy 1 : 1. Nahraďte tedy požadované množství kari listů v receptu právě bazalkou. Ta pochopitelně může být v sušené, práškové formě, ale chuťový efekt nebude tak nápadný.

Bobkový list

Bobkové listy jsou jedinečné, protože pokrmům dodávají sladkou a zároveň pikantní tečku. Proto jsou jídla s nimi připravená tak originální a nezapomenutelná. Bobkové listy poskytují silnou a koncentrovanou chuť, když jsou přidány do polévek, omáček a dalších jídel, takže je poměrně logické, že jsou široce považovány za náhražku kari listů.

Meduňka

Meduňka může dochutit sladké i kyselé pokrmy, a někteří kuchaři ji dokonce používají coby náhražku kari listů. Je tomu tak proto, že vůně meduňky je velmi podobná listům kari, ačkoli chuť se trochu liší. Nebojte se ji však použít!

Limetková kůra

Snad nejlepším zástupcem listů kari je limetková kůra, která se hodí do mnoha receptů, kterým dodává specifickou chuť. Pokud tedy po ruce listy kari nemáte, stačí navštívit oddělení ovoce a zeleniny. Limetku důkladně omyjte a nastrouhejte její kůru, kterou však do pokrmu přidávejte velmi opatrně. Přece jen, je trochu aromatičtější a silnější než sušené kari listy. Aroma by mohlo přebít konečný výsledek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat