Prostreno.cz

Když potřebujete nahradit vajíčka

Na vajíčka můžete mít alergii, můžete vyznávat veganský životní styl, nebo vás jen trápí dietní omezení. V těchto případech se hodí vědět, čím vajíčka jednoduše nahradit.

Vaření bez vajec? Někteří si to neumějí představit, ale co když vás okolnosti donutí? Nějaká alternativa se vymyslet musí! Naštěstí tyhle potraviny dary slepic zastoupí.

Jedlá soda a ocet

Smíchejte 1 čajovou lžičku jedné sody s 1 polévkovou lžící octa (opět se jedná o dubléra jednoho vejce). Jedlá soda reaguje s octem a výsledná směs je pro pečení velmi vhodná. Výsledek je lehký a nadýchaný.

Ovoce

Existuje několik různých druhů ovoce, kterými při pečení můžete nahradit vejce. Mezi ty nejpopulárnější patří banány, avokádo a jablečné pyré. Přitom jedna čtvrtina šálku ovoce nahradí jedno vejce. Výsledné muffiny nebo chléb budou velmi husté a vláčné.

Chia semínka

Pro ořechovou chuť vašeho receptu se místo vajec používají i chia nebo lněná semínka. Tato drobná semena absorbují vodu, zahušťují a zároveň jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proto jednoduše smíchejte jednu lžíci chia nebo lněných semen se 3 lžícemi vody. Toto množství postačí k náhradě jednoho vajíčka. Před přidáním semínka nechte nasáknout vodou.

Arrowroot  – škrobový prášek

Arrowroot je škrobnatá hmota získávaná z oddenků, popřípadě kořenových hlíz tropické rostliny Maranta arundinacea. 2 polévkové lžíce prášku se smíchají se 3 polévkovými lžícemi vody, což zastoupí jedno vejce.

Aquafaba

Aquafaba představuje nálev z vařené cizrny, který má v kuchyni řadu uplatnění. Tento stále oblíbenější produkt je vhodný pro všechny receptury, jež obsahují vejce. 3 polévkové lžíce přitom zastoupí jeden slepičí produkt.

Sójový lecitin

U receptů, které vyžadují pouze vaječné žloutky, použijte sójový lecitin. Tento výrobek lze obvykle nalézt v obchodech se zdravou výživou nebo fitness doplňky. 1 polévková lžíce sójového lecitinu rovná se jedno vejce.

Silken (hedvábné) tofu

Tento typ tofu má vyšší obsah vody a měkčí strukturu a je výbornou náhradou vajíčka, která receptu přidá na hustotě, bílkovinách a vlhkosti. Co vejce, to jedna čtvrtina šálku hedvábného tofu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat