Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Chutné ruské pirohy s mletým masem nebo bramborami

22.03.2020 | Krok za krokem

Už jste někdy ochutnali pravé plněné ruské pirohy? Pokud ano, pak jistě víte, jak je toto jednoduché jídlo skvělé. Přinášíme vám recepty těch nejoblíbenějších s mletým masem nebo bramborami.

Jednoduché bramborové pirohy

Na těsto si připravte 500 g hladké mouky, 200 ml vody, sůl a 2 lžíce slunečnicového oleje

Na náplň postačí 400 g brambor a 70 g másla

Na závěrečné posypání budete potřebovat dvě cibule

Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji pomalu dozlatova. Nelekejte se, když to bude trvat déle. Jen pomalým smažením dosáhnete dokonale připravené cibulky bez hořké chuti. 

Mezitím, co se cibule smaží, smíchejte hladkou mouku, vlažnou vodu, sůl a olej tak, aby vzniklo tužší těsto. To pak rozválejte na placku tenkou asi 3 mm. Při válení si můžete pomoci ještě trochou hladké mouky na podsypávání.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Po dovaření je rozmělněte šťouchadlem na kaši. Do kaše přidejte povolené máslo, se kterým nemusíte šetřit. Brambory je možné dochutit čerstvými nebo sušenými bylinkami.

Plát těsta rozkrájejte rádýlkem na čtverečky velké asi 5 x 5 cm a do středu každého z nich dejte lžičku brambor. Každý čtvereček pak přehněte a kraje spojte. Hotové pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Po vyndání z lázně je promíchejte s máslem, aby se neslepily. Hotové pirohy podávejte posypané usmaženou cibulkou.

Pečené s mletým masem

Tyto pirohy jsou zajímavou obměnou klasických, vařených pirožků. Na jejich přípravu si nachystejte 250 g mletého masa, 300 g polohrubé mouky, 0,5 sáčku prášku do pečiva, 150 g žampionů, 80 g másla, 1–2 cibule, kelímek smetany, 1 žloutek, pepř, sůl a mletou papriku.

Mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, smetanu uhněteme ve vláčné těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v lednici odležet cca 45 minut.

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky.

Očištěné a opláchnuté žampiony nasekáme nadrobno a smícháme s mletým masem, které jsme předem dochutili solí, pepřem a mletou paprikou. V pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme.

Těsto znovu zpracujeme a vyválíme na tenkou placku. Nakrájíme na kostičky nebo kolečka o průměru 5–7 cm, do jejichž středu dáváme po lžíci masové směsi. Těsto přehneme, slepíme a potřeme žloutkem.

Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut dozlatova.

Bleskové dezerty do dvaceti minut

Salát z endivie

Salát z endivie

10 hlasů
30min 261 kJ 75 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Špejle s marinovanými kuřecími játry

14 hlasů
35min 166kJ 55 Kč

Grilovaná kuřecí játra s jarní cibulkou.

Hovězí polévka se špenátem

2 hlasy
4h a 20min 158kJ 170 Kč

Silný hovězí vývar se špenátem.