Prostreno.cz

Cibulové slupky jsou zlatým grálem mezi odpadem

Opravdu jste přesvědčení o tom, že slupky z cibule vám nemohou nijak posloužit? Tak to byste se divili. Když si z nich uděláte čaj, podpoříte hubnutí, dobrý spánek i zdraví! Jaký je postup?

Jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by cibule neměla své nezastupitelné místo. Otázkou však je, jak je nakládáno s jejími slupkami. Patříte k těm, co je bez zbytečného rozmýšlení vyhazují? Děláte velkou chybu.

Když se odpad změní v poklad

Je všeobecně známo, že cibule se může pochlubit spoustou užitečných živin. Jenže málokdo ví, že jejich největší množství se ukrývá právě ve svrchním kabátku. Z něj se dá získat opravdu úctyhodný podíl antioxidantů, vlákniny, vitaminů, minerálů a rostlinného pigmentu kvercetinu. Tato sloučenina se asi nejčastěji dává do souvislosti s nižší pravděpodobností rakoviny, nicméně má i další vítané účinky.

Spojenec v boji s alergií, nadváhou i zánětem

Závěry studie zveřejněné v magazínu International Archives of Allergy and Applied Immunology sdělují, že kvercetin uvolňuje svaly dýchacích cest a tlumí alergické reakce. Poznatky dalších výzkumů zase poukazují na to, že tiší bolesti, vyhrává nad záněty, předchází vzniku krevních sraženin a zachovává pružné cévy.

Neméně zajímavé je také to, že podle některých odborníků značně ovlivňuje vstřebávání sacharidů, což může usnadnit hubnutí. Vážně se o tato pozitiva dobrovolně připravíte tím, že cibulové slupky s jeho obsahem jen tak hodíte do koše? Pokud si nevíte rady s tím, jak byste je mohli využít, zkuste z nich udělat třeba čaj.

Rychlá příprava netradičního občerstvení

Jakmile nastřádáte dostatek omytých a řádně osušených slupek, jednoduše odeberte požadované množství a zalijte je vroucí vodou. Po zhruba čtvrt hodině louhování nápoj sceďte. Sluší se dodat, že kromě výše uvedených účinků přispívá k detoxikaci těla. Rovněž by vás mohlo zaujmout, že cibulový elixír působí mírně sedativně, proto vylepšuje usínání i samotný spánek. A to rozhodně není na škodu…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920456/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat