Prostreno.cz

Letní osvěžující nápoje v horkých dnech příjemně ochladí

Je mnoho způsobů, jak zvládat horké letní počasí, a tím nejdůležitějším je pravidelný pitný režim. Ať už ležíte u bazénu na zahradě nebo trávíte dlouhé večery na terase, výborným společníkem budou svěží limonády a další nápoje, které vás příjemně ochladí. Vychutnejte si hit posledních let – ledovou fermentovanou kávu!

V létě pijte hodně a chytře

Základem pitného režimu by měla být především čistá voda. V letních měsících potřebujeme tekutin o poznání více než jindy, a proto je vhodné zařazovat častěji do jídelníčku potraviny, které jí obsahují velké množství. Mezi zeleninou vede okurka s 96 % vody, z ovoce to jsou třeba jahody nebo maliny, které mají vody kolem 90 %. Vítaným zpestřením mohou být různé smoothies, ve kterých se zužitkuje celý plod, a jsou tedy výživnější než vymačkané šťávy.

Oblíbené jsou také domácí limonády v nekonečném množství variant. Místo hotových sirupů zkuste pro jejich výrobu použít rozmixované ovoce. Pár kousků si nechte stranou, a nakrájené je přidejte k hotové limonádě. K doslazení je výborný třtinový cukr nebo med. Další inspirací mohou být nápoje na bázi jogurtu. Ovoce použité do nápojů by mělo být zralé, kvalitní a plné chuti, což nejlépe splňuje ovoce vypěstované v režimu ekologického zemědělství, které nese označení BIO. To v obchodech poznáte podle loga biolistu a biozebry.  Toto označení vám garantuje, že plody byly vypěstovány přirozeně a bez umělých hnojiv a dalších chemických látek, kterými jsou např. pesticidy.

Domácí malinovka

Malinovka, to je ta pravá česká klasika. Pokud budete mít chuť si ji připravit doma z čerstvých malin, odměnou vám bude i množství příznivých látek, a to hlavně antioxidantů a vitaminů C a A. Maliny jsou u nás dostupné od července do září a chutnají nejlépe v plné zralosti.

Na limonádu potřebujete jen několik málo surovin:

  • hrst bio malin (cca 10–15 kousků)
  • 0,5 dcl vody
  • 1 l perlivé vody
  • pár lístků bio máty

Do mixéru nebo přístroje na smoothie nasypeme maliny společně s vodou a rozmixujeme dohladka. Směs nalijeme do karafy nebo nádoby, ze které budeme malinovku servírovat, přidáme vychlazenou perlivou vodu, zamícháme a můžeme podávat. Na ozdobu přidejte lístky máty nebo meduňky.

Okurkovo-melounová limonáda

Mezi suroviny, které nás dokážou řádně zchladit, patří okurky a meloun. Právě na nich je založen tento recept, který zabere jen pár minut.

  • 2 větší bio okurky
  • 1,5 l vody
  • ½ bio melounu střední velikosti, ideálně bez pecek
  • 2 lžíce bio třtinového cukru
  • pár lístků čerstvé bio máty
  • špetka mořské soli

Okurky oloupejte, nakrájejte na kostky a rozmixujte spolu s kousky melounové dužiny dohladka (pecičky je nutné odstranit). Přidejte ke směsi mátové lístky, cukr a špetku soli. Směs zalijte vodou a řádně promíchejte. Dejte vychladit minimálně na hodinu.

Jahodové jogurtové osvěžení

Nachystejte si tyto ingredience:

  • hrnek bio jahod
  • 1 bio jogurt řeckého typu
  • hrnek vody

V mixéru rozmixujte jahody na jemné pyré, přidejte vodu a jogurt a společně ještě mixujte dohladka. Získáte chutnou letní svačinku, kterou potěšíte nejen dospělé, ale i děti.

Ledová káva „Cold brew“

A teď jedna specialita pro milovníky kávy. Když se pohybují teploty kolem třicítky, sklenice horkého latté asi není to, po čem toužíte. Pokud si ale den bez kofeinové vzpruhy nedokážete představit, zkuste přípravu „cold brew“, která spočívá v pomalém louhování čerstvě namletých zrn ve vodě. Dlouhá extrakce vytáhne to nejlepší z chuti a vůně. Navíc je nápoj méně kyselý, a proto ho snesou i lidé s citlivým žaludkem, kteří si kávu jinak musí odepřít.

Co k tomu budete potřebovat:

  • 100 g středně hrubě mleté bio kávy
  • 1 litr vody
  • papírový filtr nebo plátno
  • sklenici se šroubovacím víkem
  • podle chuti: plnotučné bio mléko, bio ovoce

Postup:

Namletá zrna nasypejte do sklenice a pomalu zalijte vodou pokojové teploty. Uzavřete víčko a pečlivě protřepejte. Uložte do lednice na 16 až 24 hodin. Přefiltrujte do hrnečku přes papírový filtr nebo plátno. Pokud jste zvyklí přidávat mléko, vyberte kvalitní plnotučné z bio produkce, abyste docílili plné chuti. K této kávě se ale hodí také šlehačka, případně pokrájené sezonní bio ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo třeba broskve. Fantazii se meze nekladou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat