Prostreno.cz

Dokonale chutné belgické vafle

S čokoládou, ovocem, šlehačkou, ale i naslano. Pravé belgické vafle musí milovat každý, kdo je měl někdy šanci ochutnat. Pokud se zrovna do Belgie nechystáte, zkuste si je připravit doma. Jsou velice jednoduché a chutnají báječně!

Ingredience

Na výrobu kynutých vaflí si připravte 500 g hladké mouky, 15 g droždí (1/2 balení instantního droždí), 1 polévkovou lžíci třtinového cukru, 650 ml vlažného mléka, 1 lžičku soli, 1 lžičku vanilkového extraktu, 250 g rozpuštěného másla a 3–4 bílky.

Droždí spolu s cukrem rozpusťte ve vlažném mléce, přidejte prosátou mouku, sůl, vanilkový extrakt a vymíchejte hladké těsto. To překryjte utěrkou, aby neosychalo a nechte kynout alespoň půl hodiny na teplém místě. Mezitím si rozpusťte máslo a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Když je těsto vykynuté, připravte si vaflovač a dejte ho rozehřát. Do vykynutého těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a sníh z vyšlehaných bílků. Nemíchejte však příliš intenzivně. Sníh je třeba do těsta jemně zabalit. Povrch vaflovače vymažte tukem či olejem na smažení. Použijte štětec, aby oleje nebylo příliš. Když je vaflovač rozpálený, naplňte ho těstem lehce pod okraj a pečte přibližně čtyři minuty dozlatova. Servírujte s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Čím si vafle dochutíte, už je jen na vás.

Slaná varianta

Pokud dáváte přednost slaným pokrmům, vyzkoušejte vafle naslano. Postup přípravy těsta je stejný, jen vynechte cukr a vanilkový extrakt. Hotové vafle posypte strouhaným čedarem, obložte šunkou, smaženým vajíčkem a zeleninou.

Tip na servírování a skladování

Pokud děláte vaflí více, rozehřejte si troubu s čistým plechem, na které budete skládat ty hotové, aby vám nevychladly, než dopečete poslední várku.

Hotové a vychladlé vafle lze také skladovat v lednici či mrazáku a po vyndání je nechat rozpéct v troubě či vaflovači.

Zdroj: www.tasteofhome.com/recipes/true-belgian-waffles/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat