Prostreno.cz

Přijďte na chuť oblíbenému nepečenému cukroví

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

Při výběru surovin dbejte na kvalitu a vybírejte hodnotné produkty, které neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva ani žádná rezidua pesticidů. Právě to splňují produkty, které najdete pod označením bio. Jejich zpracování probíhá pod přísnou kontrolou, která se netýká pouze výsledné produkce, ale celého průběhu výrobního procesu. 

Kam pro kvalitní suroviny?

Biopotraviny nabízejí eko farmy prostřednictvím faremních obchodů, e-shopů nebo například bedýnkových systémů. Nakoupíte je rovněž na farmářských trzích, kde je vám prodejce povinen prokázat původ potravin certifikátem vystaveným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Co nemá certifikát, není bio. Produkty ekologického zemědělství najdete ale i v supermarketech. Zaměřte se na to, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

Rafaelo kuličky

Ingredience:

  • 300 g strouhaného bio kokosu
  • 150 g loupaných bio mandlí
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • papírové košíčky

Postup:

V míse smíchejte 200 g kokosu s kondenzovaným mlékem. Přikryjte fólií a nechte hodinu chladit v lednici.

Zbylý kokos (100 g) nasypte do mísy. Ručně zapracujte směs ze salka a kokosu. Nezapomeňte při modelování kuliček vložit doprostřed mandli. Vytvarovanou kuličku obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.

Oblíbená vosí hnízda (60 ks)

Na těsto:

  • 400 g bio cukru
  • 150 g bio másla pokojové teploty
  • 250 g bio piškotů
  • 2 lžíce bio kakaa
  • 5 lžic bio mléka
  • rum dle chuti

Na náplň:

  • 70 g bio cukru
  • 80 g bio másla pokojové teploty
  • 1 bio vejce
  • rum dle chuti
  • 60 ks bio piškotů na přiklopení

Dále budete potřebovat moučkový cukr na vysypání a formičky vosích hnízd.

Postup:

Rozmixujte piškoty, cukr máslo a kakao. Do zpracované směsi udělejte důlek a do něj vložte tekuté suroviny – mléko, rum a žloutek. Těsto zapracujte ručně tak, aby utvořilo kompaktní hmotu, nemělo by se lepit ani drobit. Zpracování je náročné a určitě zabere více než pět minut.

Dále připravte krém. Do mísy dejte máslo, cukr a žloutek. Vše promixujte a přidejte rum.

Formy vosích hnízd vysypejte před plněním moučkovým cukrem. Těsto do formiček vmačkejte prsty a na závěr udělejte otvor. Těsto vměstnejte do formičky napevno, aby se hnízdo nerozpadlo v momentu, kdy formičku otevřete. Hotová hnízda pokládejte na pečicí papír.

Jakmile budete mít všechna hnízda připravená, naplňte vosí hnízda krémem maličko nad okraj. Na krém pak přitiskněte piškot. Hotová hnízda uchovávejte v chladu.

Tradiční rumové kuličky

Ingredience:

  • 200 g bio másla
  • 150 g bio cukru
  • 100 g bio kakaa
  • 50 g bio kokosu
  • 1 balení bio piškotů
  • 2 lžíce nasekaných bio vlašských ořechů
  • rum dle chuti

Postup:

Piškoty rozmixujte a přidejte k nim máslo, kakao, ořechy, cukr a rum. Těsto dobře zpracujte. Mělo by být nelepivé a konzistentní. Z těsta vytvarujte kuličky, které následně obalíte v nastrouhaném kokosu. Takto připraven rumové kuličky dejte na několik dní odpočinout do chladu.

Kávová zrna

Na těsto:

  • 240 g bio piškotů
  • 50 g mletých bio ořechů
  • 50 g bio cukru moučka
  • 2 lžíce bio kakaa
  • 140 g bio másla
  • 4 lžíce silné kávy
  • 2 lžíce rumu

Na polevu:

  • 1 bio hořká čokoláda

Postup:

Rozdrcené piškoty smíchejte s cukrem, ořechy a kakaem. Přidejte změklé máslo, kávu a rum. Vypracujte těsto a dejte ho na 15 minut odpočinout do chladu.

Poté vytvarujte stejně velká zrna, uprostřed udělejte rýhu tak, aby připomínala kávu. Poté každý kousek namočte do hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat