Prostreno.cz

Tajná zbraň na přípravu perfektního steaku

Ani nejdražší maso nepomůže, pokud to vázne v přípravě. Aby požitek ze steaku nezkazil pocit, že žvýkáte podrážku, měli byste dodržet následující trik. S ním dokážete maso připravit tak, že se bude krájet tak lehce jako máslo.

Kdo připravuje maso pravidelně, ví, že zatímco vepřové a drůbeží maso je zpravidla i po uvaření nebo pečení jemné, je to u hovězího masa trochu jinak. Jestliže chcete, aby i tohle bylo po upečení krásně jemné a šťavnaté, je důležitá už jeho příprava. Ať už je to klepání, předvaření nebo marinování – tohle všechno má pomoci k tomu, nakonec si kousnout do šťavnatého steaku.

Ale pro vás, komu se to snad zdá příliš mnoho práce, máme dobrou zprávu – s následujícím trikem si celou tuhle zdlouhavou proceduru můžete klidně odpustit.

Jak na měkké maso

Před pečením nebo smažením jednoduše použijte jedlou sodu. Ta působí na hovězí maso podobně jako palička na maso. Zvyšuje totiž hodnotu pH na jeho povrchu a rozkládá tak jeho povrchové bílkoviny. A díky tomu je maso jemné a měkké.

Ale i prášek do pečiva utvoří na mase něco jako ochrannou vrstvu, která pak zabrání tomu, aby maso při tepelné přípravě ztratilo příliš vody a bylo vysušené.

Jedlá soda pomůže

Pokud budete dělat hovězí maso na menší kousky, vložte je do misky se směsí sody a vody. Smíchejte na každých 250 gramů masa jednu čajovou lžičku sody a 100 ml vody. Maso následně nechte ve směsi odpočívat asi 15 minut. Pak ho opláchněte pod tekoucí vodou. Dále můžete už maso zpracovat podle chuti nebo receptu.

Větší kousky masa byste měli nejdříve sodou potřít a takto nechat asi tři až čtyři hodiny odpočívat v lednici. Potom opět smyjte sodu pod tekoucí vodou a maso libovolně připravte.

Zdroj: názor autora 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat