Prostreno.cz

Sezóna grilování ještě nekončí

Letní teploty jsou asi ty tam, ale grilovací sezóna kvůli tou končit rozhodně nemusí! Stále můžete vytáhnout grily a obyčejný večer proměnit v úžasný gurmánský zážitek plný skvělých chutí. Ale často také nezdravého jídla. A kalorií. To lze ale změnit!

Jak udělat grilování o něco zdravější, aniž byste své chuťové buňky připravili o zábavu? Je to snazší, než si myslíte!

Kvalitní maso je základ

Řekněte sbohem nejrůznějším klobásám a párkům – kromě toho, že obsah masa je u většiny z nich poměrně směšný, obsahují spoustu soli, konzervantů a tuku (o rozemletých kůžích a chrupavkách ani nemluvě). Dejte šanci pořádnému kusu masa. A to nejlépe hovězímu nebo drůbežímu. Kromě skvělé chuti si dopřejete i kvalitní jídlo.

Odstraňte tuk a kůži

Maso by rovněž mělo být co nejlibovější. Jednak tím snížíte přísun kalorií, jednak zabráníte tomu, aby se kvůli odkapávajícímu tuku na žhavé uhlí v grilu uvolňovaly karcinogenní látky. Chcete maso pěkně šťavnaté, ne umaštěné.

Marinujte doma

Nekupujte již marinované maso – marinády, ve kterých je maso v obchodě naložené, jsou často velmi slané, a navíc plné chemie. Navíc je velmi snadné připravit marinádu doma. Nejenže můžete kouzlit s kořením a bylinkami, ale také víte, do čeho vlastně maso nakládáte. Buďte kreativní (a pokud vám dojdou nápady, na internetu nebo v kuchařkách je tipů spousta). Jen pamatujte, že méně je více – rozhodně je dobré nechat vyniknout i chuť masa a nepřehlušit ji kořením.

Nekupujte omáčky

K masu se hodí všelijaké omáčky a dresinky. I ty raději připravte doma, není třeba je kupovat v supermarketu! Věřte, že dokážete stvořit jejich mnohem chutnější a také méně kaloričtější verze!

Pozor na přílohy

Nesabotujte si zdravé grilování tím, že si k úžasnému a kvalitnímu kusu masa připravíte kalorickou bombu v podobě salátu s majonézovou omáčkou nebo bramborového salátu apod. (o hoře bílého pečiva ani nemluvě). Pamatujte, že jako příloha k masu se hodí úplně jemně ochucený salát (olivový olej a balzamikový ocet jsou skvělá kombinace) nebo grilovaná zelenina (věřte, že ugrilovat můžete prakticky jakoukoli zeleninu, nejen brambory – úžasně chutnají například i lilky či cukety, papriky, rajčata, experimentovat ale můžete třeba s mrkví…). Fantazii se meze nekladou!

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/healthy-grill-recipes/, https://www.feastingathome.com/15-grilling-recipes-summer/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat