Prostreno.cz

Polévka soljanka

Soljanka patří mezi polévky klasické ruské kuchyně . Klasická masová soljanka je hustá polévka založená na mase a sladkokyselé chuti . Polévka má mnoho variant, vyzkoušejte tento recept .

Ohodnotit
(3 hlasů)
  • 4h a 35min

    35min příprava

    4h a 0min vaření

  • 242 kJ / 57 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy10g
tuky1g

Ingredience na

  • 600 g hovězího masa - kližka nebo plec
  • 3 ks bobkové listy
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks oloupaná rajčata
  • 1 lžička soli
  • 2 ks nakládané okurky
  • 80 ml nálevu z okurek
  • 0.5 lžíce pískového cukru
  • 1 ks velká cibule
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžíce kaparů - propláchnutých
  • 10 ks černých oliv bez pecek
  • K podávání
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 ks citron - nakrájený na klínky
  • 6 snítek čerstvého kopru ,nebo petrželky

Postup přípravy

  1. Maso vložte do hrnce, zalijte 2–2,5 litry studené vody, přidejte bobkový list a celé koření. Trochu osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a táhněte 2–3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.
  2. Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte.
  3. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji v polévkovém hrnci na tuku , vmíchejte rajčatový protlak a cukr .
  5. Promíchejte , zalijte scezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu.
  6. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky.
  7. Vařte 10–15 minut , podle potřeby dochuťte lákem z okurek.
  8. Při podávání každou porci doplňte trochou zakysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem,nebo petrželkou .




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Polévka soljanka

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat