Kynutý cibulový koláč s olivami
Tenhle úžasný cibulový koláč se způsobem přípravy podobá pizze. Snadno se připravuje a ještě lépe chutná.
-
2h a 45min
1h a 30min příprava
1h a 15min vaření
-
548 kJ / 131 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy11g
tuky8g
Ingredience na
- 150 g
ančoviček v oleji
- podélně rozkrojené
- 1 hrnek
černých oliv
- 2 lžíce
olivového oleje na pokapání
- Na náplň
- 4 lžíce
olivového oleje
- 1 kg
jemně nakrájené cibule
- 3 snítky
čerstvého tymiánu - lístky
- nebo 2 lžičky sušeného
- 2 ks
oloupaných rajčat
- nakrájené na drobné kousky
- 1 špetka
soli
- 2 špetky
mletého pepře
- Na těsto
- 200 g
hladké mouky
- 0.5 lžičky
soli
- 2 lžičky
sušeného droždí
- 150 ml
vlažné vody
- 1 lžíce
olivového oleje
- Na vymazání
- 1 lžíce
oleje
Postup přípravy
- Mouku a sůl prosejte do misky.
- Přidejte droždí, přilijte vodu, olej a vymíchejte vláčné těsto.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní desku a hněťte 3-5 minut, dokud není těsto pružné a nepřestane se lepit.
- Těsto vraťte do mísy, překryjte fólií nebo utěrkou a nechte kynout . Když do těsta vytlačíte důlek, samo se vyrovná.
- Zatímco těsto kyne, rozehřejte ve velké pánvi olej, nasypte do ní cibuli a za občasného míchání ji deset minut restujte na mírném plameni, nerestujte ji ale příliš dohněda, aby nezhořkla.
- Přidejte lístky tymiánu, směs lehce osolte, opepřete a přidejte rajčata.
- Promíchejte a za občasného míchání pomalu duste 25 minut.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Mělký pečicí plech, nebo pekáček o rozměrech 23 x 33 cm vymažte olejem.
- Těsto znovu krátce prohněťte, vyválejte a přeneste na plech. Roztlačte a upravte do správného tvaru. Těsto už nenechávejte kynout.
- Cibulovou směs rozetřete na těsto, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého, okénka mezi nimi položte olivu.
- Pokapejte olejem a pečte 25–30 minut (dozlatova).
- Podávejte teplé, studené či ohřáté.