Meruňkový likér
Na tento likér se hodí nejlépe meruňky měkké a přezrálé.
-
55min
45min příprava
10min vaření
-
801 kJ / 191 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy27g
tuky4g
Ingredience na
- 600 g
vypeckovaných meruněk
- K přípravě
- 600 ml
40% vodky
- 130 g
cukru
- 1 ks
skořice
- 5 ks
hřebíčků
- 7 ks
oloupaných jader meruněk
- 130 ml
vody
Postup přípravy
- Do 5 litrové lahve nalijte vodku.
- Přidejte 2 lžíce cukru skořici, hřebíčky a vypeckované meruňky nakrájené na kostičky, pokud jdou rozmačkat, tak meruňky rozmačkejte.
- Meruňky musí být ve vodce zcela ponořené. Pokud je třeba, přidejte vodku.
- K meruňkám přisypte 7 oloupaných jader meruněk (jádra z meruňkových pecek spařte horkou vodou a oloupejte).
- Lahev nechte při pokojové teplotě stát asi tak dva týdny. Potom všechno sceďte a nechte ještě překapat přes jemné plátno.
- Mezitím svařte 130 ml vody 120 g cukru. Po vychladnutí ji přilijte do likéru.
- Likér přelijte do láhve a zazátkujte.
- Likér je potřeba nechat tak ještě 14 dní dozrát.
TIP:
Do hotového likéru můžete přidat stopečku rumu.