Prostreno.cz

Polévka z máslové dýně

Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel-slaných, sladkých i pikantních. Jemný krém je jeden ze způsobů, jak si vychutnat chuť dýně.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 741 kJ / 177 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy27g
tuky5g

Ingredience na

  • K podávání
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 12 plátků francouzské bagety
  • 80 g strouhaného tvrdého sýra - dle vlastního výběru
  • K přípravě
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule - drobně nakrájené
  • 2 stroužky česneku - jemně nakrájený
  • 1.7 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 g očištěné, nakrájené máslové dýně
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 špetky soli
  • Na posypání
  • 6 lístků čerstvé, nakrájené šalvěje

Postup přípravy

  1. V hrnci na rozehřátém másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte vývar, na malé kousky nakrájenou dýni, tymián a vařte, až je dýně měkká.
  3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, je lepší rozmixovat polévku tak, aby v ní zůstaly malinké kousky dýně, nemixovat dohladka, ale záleží na vás, jakou konzistenci polévky chcete mít.
  4. Do polévky přidejte smetanu a nechte polévku projít varem. Podle chuti polévku osolte.
  5. Plátky bagety potřete z jedné strany máslem a uložte je namazanou stranou nahoru na plech vyložený pečícím papírem. Plech s bagetou dejte na 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Pak plátky otočte, posypte je nastrouhaným sýrem a dejte ještě na 5 minut do trouby.
  6. Polévku před podáváním posypte nakrájenou šalvějí a podávejte ji s plátky bagety.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Polévka z máslové dýně

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat