Gratinovaná baby karotka s květákem
Skvělé bezmasé hlavní jídlo. Ke květáku s karotkou si dejte mísu zeleninového salátu.
-
1h a 25min
25min příprava
60min vaření
-
173 kJ / 41 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy4g
tuky2g
Ingredience na
- K přípravě
- 800 g
baby karotky
- 1 ks
květáku
- 2 l
vody
- a 0.5 lžičky soli
- 3 lžíce
másla
- 1 ks
cibule
- 2 lžíce
hladké mouky
- 2 špetky
soli
- 1 lžička
plnotučné hořčice
- 400 ml
mléka
- 120 g
tvrdého sýra
- nastrouhaného
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Pekáček, nebo zapékací misku vymažte lžíci másla.
- Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 0.5 lžičky soli a vodu přiveďte k varu.
- Do vody nasypte očištěnou baby karotku a vařte ji 5 minut.
- Květák rozdělte na malé růžičky a přidejte ho ke karotce. Vařte 5-8 minut. Aby květák lehce změknul, ale nerozvařil se. Zeleninu sceďte.
- V rendlíku na 3 lžících másla nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přisypte mouku a připravte světlou jíšku.
- Vmíchejte hořčici, sůl a pomalu pomocí metličky přilijte za stálého míchání mléko.
- Odstraňte z tepla, vmíchejte sýr a míchejte dokud se sýr nerozpustí.
- Do vymazaného pekáčku, nebo zapékací misky nasypte karotku a květák.
- Zeleninu přelijte připraveným mlékem.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut.