Mrkvový koláč
Snadný, nadýchaný, chutný, se skořicí, zázvorem a sýrovou polevou.
-
1h a 15min
30min příprava
45min vaření
-
1006 kJ / 240 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy28g
tuky10g
Ingredience na
- K přípravě
- 300 g
mrkve
- 4 ks
vajec
- 200 g
moučkového cukru
- 2 lžičky
mleté skořice
- 1 lžička
mletého zázvoru
- 70 ml
oleje
- 270 g
hladké mouky
- 1 ks
kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce
hrubé mouky
- na vysypání formy
- Na posypání
- 50 g
tmavé čokolády
- Na potření
- 250 g
čerstvého smetanového sýra
- 50 g
moučkového cukru
- 1 lžíce
citronové šťávy
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Oloupanou mrkev nastrouhejte.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlého krému.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
- K vyšlehaným žloutkům vmíchejte koření, po lžících olej a prosetou mouku s kypřícím práškem.
- Pak střídavě vmíchejte nastrouhanou mrkev a sníh z bílků.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kulatou formu o průměru přibližně 20 cm vymažte máslem a vysypte 2 lžícemi hrubé mouky.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 35 -45 minut.
- Na potření koláče vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou šťávu.
- Upečený, vychladlý koláč potřete vyšlehaným sýrem a posypte ho kousky čokolády.