Masové šišky s kapustou
Maso zůstane šťavnaté a nadýchané díky minerálce a troše jedlé sody.
-
1h a 45min
30min příprava
1h a 15min vaření
-
645 kJ / 154 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy4g
tuky14g
Ingredience na
- K podávání
- 1 ks
malé kapusty
- 1 l
vody
- 0.5 lžičky
soli
- 4 lžíce
másla
- K přípravě
- 700 g
mletého masa
- vepřové a hovězí
- 150 ml
perlivé minerální vody
- 0.5 lžičky
jedlé sody
- 0.5 lžičky
soli
- 3 špetky
mletého pepře
- 2 špetky
muškátového oříšku
- 2.5 lžíce
bramborové mouky
- Na omáčku
- 2 lžíce
másla
- 2 lžíce
hladké mouky
- 500 ml
masového vývaru
- 2 špetky
soli
- 1.5 lžičky
mleté uzené papriky
- 2 špetky
mletého pepře
- 1 lžíce
hodně studeného másla
- Na smažení
- 100 ml
oleje
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Smíchejte mleté maso se solí, pepřem, muškátovým oříškem, jedlou sodou a bramborovou moukou.
- Pak po částech zřeďte maso minerální vodou a dobře ji zapracujte do směsi.
- Ze směsi tvarujte válečky a opečte je zvolna na oleji s máslem.
- V rendlíku rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte mouku a připravte jíšku.
- Jíšku za stálého šlehání metličkou zalijte vývarem a přisypte mletou papriku. Dochuťte solí, pepřem a vařte za občasného míchání 10 minut. Nakonec vmíchejte do omáčky studené máslo.
- Kapustu rozdělte na jednotlivé listy (velké můžete překrojit) a vložte je do osolené vařící vody. Vařte 5-8 minut, pak kapustu sceďte a listy vložte do ledové vody.
- Listy vyndejte z ledové vody a nechte je dobře okapat.
- V rendlíku rozehřejte máslo, kapustové listy nasypte do rendlíku na máslo, promíchejte je a prohřejte.
- Masové šišky podávejte s kapustou a omáčkou.