Sýrový salát
Sýrový salát s ovocem a zeleninou s netradiční vanilkovou zálivkou. Nevšední kombinace, skvělá chuť.
-
40min
30min příprava
10min vaření
-
1882 kJ / 450 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny13g
sacharidy12g
tuky38g
Ingredience na
- K přípravě
- 200 g
oblíbeného tvrdého sýra
- 1 ks
větší červené cibule
- 80 ml
řepkového oleje
- 2 lžíce
citronové šťávy
- 8 lístků
zeleného salátu
- římský, ledový, nebo hlávkový
- 1 hrst
čerstvé řeřichy
- nebo polníčku
- 2 ks
jablek
- Na posypání
- 10 ks
jader vlašských ořechů
- nebo pekanové ořechy
- Na zálivku
- 200 ml
100% jablečné šťávy
- 0.5 lžíce
pískového cukru
- 0.5 ks
vanilkového lusku – dřeň
- 2 špetky
mletého černého pepře
- 2 špetky
soli
Postup přípravy
- Jablečnou šťávu nalijte do rendlíku, přidejte cukr a dřeň vanilkového lusku. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 10 minut. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky a nasypte ji do misky.
- Přidejte olej, citronovou šťávu, promíchejte a nechte 15 minut marinovat.
- Listy salátu natrhejte a uložte je na salátovou mísu.
- Omytá jablka nakrájejte na kostky.
- Sýr nakrájejte na hranolky.
- Na listy salátu nasypte jablka, sýr a řeřichu, nebo polníček.
- Přidejte cibuli a vše přelijte zálivkou.
- Nakonec posypte salát ořechy.