Švestkový koláč s rumovou glazurou
Švestky patří k podzimu. Upečte si vláčný koláč vonící rumem.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
1143 kJ / 273 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy60g
tuky3g
Ingredience na
- K přípravě
- 3 ks
vajec
- 200 g
cukru krystal
- 250 ml
smetany ke šlehání
- 500 g
polohrubé mouky
- 1 ks
prášek do pečiva
- 1 ks
vanilkového cukru
- 20 ks
švestek
- Na potření
- 5 lžic
meruňkového džemu
- 5 lžic
rumu
Postup přípravy
- Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Postupně přilévejte šlehačku a zašlehejte prosetou mouku s kypřícím práškem.
- Hladké těsto vlijte do vysokého plechu vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou.
- Švestky vypeckujte, rozkrájejte je na čtvrtiny a uložte je rovnoměrně na těsto.
- Koláč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35-45 minut. Doba pečení závisí na výkonu trouby.
- V kastrůlku rozehřejte džem s rumem a prohřívejte tak dlouho, až je „glazura„ úplně lepkavá. Ještě teplou glazurou potřete upečený švestkový koláč.