Dýňová bábovka
Jednoduchý recept se skvělým výsledkem. Voňavá vláčná dýňová bábovka se skořicí a ořechy.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
1358 kJ / 324 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy30g
tuky18g
Ingredience na
- K přípravě
- 260 g
hladké mouky
- 1 lžička
jedlé sody
- 1.5 lžičky
kypřícího prášku
- 2 špetky
soli
- 1 lžíce
mleté skořice
- 4 ks
vajec
- 200 g
třtinového, nebo pískového cukru
- 240 ml
rozpuštěného másla
- studeného
- 70 g
mletých vlašských ořechů
- 300 g
dýně
- najemno nastrouhané
- 2 lžíce
jemné strouhanky
- na vysypání formy
- Na přeliv
- 1 ks
čokoládová poleva
- volitelné
- Na vymazání
- 1 lžíce
oleje, nebo másla
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Formu na bábovku důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo.
- Dýni nastrouhejte na jemném struhadle.
- Do jedné mísy prosejte mouku se sodou, kypřicím práškem, solí, mletou skořicí a vše promíchejte.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
- Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo.
- Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 50–60 minut – čas je orientační. Záleží na vaší troubě.
- Po vychladnutí bábovku pocukrujte moučkovým cukrem nebo přelijte polevou.