Velikonoční věnec
Upečte si velikonoční věnec s vejci, který bude i krásnou ozdobou velikonoční tabule. Zapletené těsto do copu připomíná vzor pomlázky a jako ozdobu do něj vtiskněte lehce povařená vejce.
-
2h a 25min
2h a 0min příprava
25min vaření
-
1303 kJ / 311 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy37g
tuky12g
Ingredience na
- K přípravě
- 500 g
hladké mouky
- 42 g
droždí
- 1 kostka
- 100 g
rozpuštěného másla
- 100 g
pískového cukru
- 130 ml
vlažného mléka
- 1 ks
žloutek
- 1 špetka
soli
- Na ozdobu
- 3 ks
vejce
- Na potření
- 1 ks
rozšlehaný bílek
Postup přípravy
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Nejdříve si připravte kvásek : Do vlažného mléka rozdrobte droždí,přidejte lžičku cukru ,lžičku mouky a nechte vzejít kvásek.
- Do misky prosejte hladkou mouku se špetkou soli, promíchejte ji s cukrem , máslem ,přidejte kvásek , žloutek a vypracujte hladké těsto .Těsto nechte přibližně hodinu kynout.
- Vejce pečlivě omyjte a vložte je do studené vody. Od okamžiku, kdy začne voda vřít, vařte 1 minutu a poté ihned zchlaďte , (bílek se srazí, s vejci se bude lépe pracovat a při pečení dojdou).
- Vykynuté těsto rozdělte na stejné 3 díly, vyválejte je do stejně dlouhých válečků a upleťte cop.
- Cop přeneste na plech vyložený pečícím papírem a stočte ho do kruhu. Konce dobře spojte .
- Do těsta opatrně vmáčkněte připravená vejce a nechte věnec ještě asi 20 minut kynout.
- Před vložením do trouby povrch těsta potřete rozšlehaným bílkem.
- Do středu věnce můžete postavit nádobu z vnější strany potřenou tukem, aby se na ní těsto nepřilepilo. Nádobka slouží k tomu, aby střed zůstal pravidelný a nepokřivil se.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C do zlatova.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: