Prostreno.cz

Velikonoční věnec

Upečte si velikonoční věnec s vejci, který bude i krásnou ozdobou velikonoční tabule. Zapletené těsto do copu připomíná vzor pomlázky a jako ozdobu do něj vtiskněte lehce povařená vejce.
Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 2h a 25min

    2h a 0min příprava

    25min vaření

  • 1089 kJ / 260 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy30g
tuky9g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí - 1 kostka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g pískového cukru
  • 130 ml vlažného mléka
  • 1 ks žloutek
  • 1 špetka soli
  • Na ozdobu
  • 3 ks vejce
  • Na potření
  • 1 ks rozšlehaný bílek

Postup přípravy

  1. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Nejdříve si připravte kvásek : Do vlažného mléka rozdrobte droždí,přidejte lžičku cukru ,lžičku mouky a nechte vzejít kvásek.
  3. Do misky prosejte hladkou mouku se špetkou soli, promíchejte ji s cukrem , máslem ,přidejte kvásek , žloutek a vypracujte hladké těsto .Těsto nechte přibližně hodinu kynout.
  4. Vejce pečlivě omyjte a vložte je do studené vody. Od okamžiku, kdy začne voda vřít, vařte 1 minutu a poté ihned zchlaďte , (bílek se srazí, s vejci se bude lépe pracovat a při pečení dojdou).
  5. Vykynuté těsto rozdělte na stejné 3 díly, vyválejte je do stejně dlouhých válečků a upleťte cop.
  6. Cop přeneste na plech vyložený pečícím papírem a stočte ho do kruhu. Konce dobře spojte .
  7. Do těsta opatrně vmáčkněte připravená vejce a nechte věnec ještě asi 20 minut kynout.
  8. Před vložením do trouby povrch těsta potřete rozšlehaným bílkem.
  9. Do středu věnce můžete postavit nádobu z vnější strany potřenou tukem, aby se na ní těsto nepřilepilo. Nádobka slouží k tomu, aby střed zůstal pravidelný a nepokřivil se.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C do zlatova.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Velikonoční věnec

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat