Prostreno.cz

Květák zapečený se sýrovou omáčkou

Do zlatova osmažený květák v klasickém trojobalu mají rádi děti i dospělí. Květák skvěle chutná i nesmažený . Například zapečený se sýrovou omáčkou .

Ohodnotit
(2 hlasů)
sun
  • 1h a 10min

    25min příprava

    45min vaření

  • 728 kJ / 174 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy6g
tuky12g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 1 ks středně velký květák
  • Na omáčku
  • 2.5 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 120 g strouhaného tvrdého sýra - čedar , gouda,nebo eidam
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky mletého bílého pepře
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
  • Na posypání
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • Na vymazání
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Květák rozeberte na růžičky .
  2. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu ( množství podle velikosti květáku ) do vody nasypte růžičky květáku a vařte 5 -8 minut.
  3. Květák sceďte a nechte ho okapat .
  4. Předehřejte troubu na 180 °C .
  5. Máslem vymažte vhodnou zapékací misku - aby se do ní květák těsně vešel.
  6. Ve středně velké pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a na mírném ohni míchejte 1 minutu .
  7. Postupně za stálého míchání přidávejte mléko a přiveďte ho k varu .
  8. Do mléka vmíchejte hořčici , sýr a míchejte , až se sýr rozpustí, podle chuti osolte ,opepřete a přidejte muškátový oříšek .
  9. Květák uložte do zapékací mísy a přelijte ho připraveným mlékem .
  10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut.
  11. Pečený květák posypte strouhaným parmezánem.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Květák zapečený se sýrovou omáčkou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat