Prostreno.cz

Švestkový džem

Připravte si na zimu švestkový džem . Můžete ho vylepšit vanilkovým luskem = 1 lžičkou dřeně , skořicí , nebo badyánem – co vám chutná nejvíce.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 188 kJ / 45 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy11g
tuky0g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 1.3 kg vypeckovaných švestek
  • 150 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru Extra
  • 5 lžic citronové šťávy

Postup přípravy

  1. Omyté , vypeckované švestky nasypte do hrnce ,přidejte 150 ml vody a na mírném ohni duste, až se švestky rozvaří.
  2. Švestky občas promíchejte , aby se vařily stejnoměrně a nepřichytávaly se u dna hrnce .
  3. Můžete přidat lžičku vanilkové dřeně, 2 ks badyánu , nebo lžičku mleté skořice.
  4. K rozvařeným švestkám přisypte cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
  5. Nakonec ke švestkám vmíchejte citronovou šťávu a dále už nevařte.
  6. Džemem naplňte vyvařené skleničky , uzavřete je víčky a otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

TIP:

Před uzavřením sklenic můžete na povrch džemu kápnou trochu rumu . Džem můžete připravit z oloupaných švestek : Omyté švestky dejte do cedníku, který ponořte do vařící vody. Jakmile začnou slupky praskat, švestky vyndejte a ponořte je do studené vody . Za chvilku je vyjměte a slupky snadno sloupnete nožem.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Švestkový džem

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat