Prostreno.cz

Pečený lilek

Lilek je hvězdou balkánské kuchyně , ale i turecké a orientální . Lilek koupíte skoro celoročně i u nás . Vyzkoušejte lilky s česnekem,cibulí , rozinkami a rajčaty.

Ohodnotit
(1 hlasů)
  • 2h a 0min

    30min příprava

    1h a 30min vaření

  • 285 kJ / 68 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny0g
sacharidy1g
tuky7g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 3 ks stejně velké lilky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks velká cibule - nakrájená na tenké plátky
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 400 g konzervovaných , krájených rajčat
  • 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 špetky soli
  • 4 špetky mletého černého pepře
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1.5 lžičky pískového cukru
  • 120 ml vody
  • Na smažení
  • 100 ml oleje

Postup přípravy

  1. 4 lžíce oleje rozehřejte v hrnci , nebo větším rendlíku , přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  2. Přidejte česnek a promíchejte ho s cibulí.
  3. Z rajčat slijte přibližně polovinu tekutiny a přidejte je k cibuli s česnekem. .
  4. Pak přidejte petrželku, rozinky , podle chuti osolte , opepřete a vařte 10 minut.
  5. Z lilku odřízněte konce a pomocí škrabky střídavě podélně odstraňujte proužky slupky . Zůstane vždy proužek se slupkou a proužek bez slupky .
  6. V pánvi rozehřejte 100 ml oleje , přidejte lilky , smažte a otáčejte je, dokud nebudou po celém povrchu mírně zhnědlé.
  7. Když lilky trochu vychladnou, každý lilek podélně rozřízněte, ale ne skrz, a opatrně je od sebe oddělte.
  8. Vložte je do mělké nádoby vhodné na pečení v troubě .
  9. Dužinu lilku lehce lžíci stlačte,aby se tam vešla náplň.
  10. Lžící do nich dejte část rajčatové náplně a přeložte je zpět k sobě. Zbytek náplně položte vedle lilků.
  11. Smíchejte citronovou šťávu, cukr a vodu , vodou lilky přelijte .
  12. Lilky těsně přikryjte dvojitou vrstvou alobalu a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut , (podle velikosti lilků ) nebo až lilky zcela změknou .
  13. Na posledních 15 minut pečení alobal odstraňte . Podávejte teplé s čerstvým chlebem .





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pečený lilek

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat