Prostreno.cz

Polévka z jedlých kaštanů

Z jedlých kaštanů ještě před sto lety vařila každá druhá česká kuchařka, pak se ale z tuzemských obchodů i kuchyní začaly postupně vytrácet . Právě nyní můžete jedle kaštany koupit v supermarketech.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 45min

    30min příprava

    1h a 15min vaření

  • 191 kJ / 45 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy6g
tuky2g

Ingredience na

  • K podávání
  • 100 ml 40 % smetany
  • K přípravě
  • 200 g vařených a oloupaných kaštanů
  • 1 ks malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 1.5 l kuřecího vývaru
  • 1 ks tenký plátek čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce brandy - volitelné
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře

Postup přípravy

  1. Slupku kaštanů před tepelnou úpravou nařízněte , a to na vypoulené straně, ideálně do kříže .
  2. Kaštany nasypte do vařící,jemně osolené vody a uvařte je doměkka.Kaštany by měly být všechny pod vodou . Trvá to přibližně 30 minut.
  3. Uvařené kaštany oloupejte,nenechte je příliš vychladnout , pak jde loupání hůře.
  4. V hrnci na rozpuštěném másle nechte zesklovatět oloupanou , nakrájenou cibuli.
  5. Přidejte nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor, jemně nakrájený česnek a oloupané kaštany.
  6. Vše krátce orestujte, zalijte kuřecím vývarem a přidejte trochu brandy . Nechte na mírném ohni vařit 30 minut .
  7. Několik kaštanů z polévky vyndejte a polévku rozmixujte.
  8. Kaštany vyndané z polévky nasekejte nadrobno a dejte je zpět do polévky .
  9. Polévku dochuťte solí a pepřem.
  10. Polévku před podáváním pokapejte smetanou.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Polévka z jedlých kaštanů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat