Prostreno.cz

Pečená jehněčí kýta

Pro středomořskou kuchyni je typická jednoduchá příprava a několik voňavých přísad.

Ohodnotit
(4 hlasů)
  • 2h a 35min

    35min příprava

    2h a 0min vaření

  • 772 kJ / 184 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy8g
tuky14g

Ingredience na

  • K podávání
  • 250 g kuskusu
  • 400 ml vroucí vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0.5 lžičky soli
  • 5 lístků nasekaných mátových lístků
  • 3 lžíce nasekaných petrželových listů
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • K přípravě
  • 1.5 kg jehněčí kýty bez kosti
  • 5 stroužků prolisovaného česneku
  • 300 ml masového vývaru
  • 6 stroužků česneku - neoloupaný
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 10 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Prolisovaný česnek smíchejte s 1 snítkou nasekaného oregana , citronovou kůrou , lžičkou soli , citronovou šťávou a 4 lžícemi oleje .
  3. Do masa udělejte ostrým nožem zářezy a maso potřete připraveným , ochuceným olejem , olej do masa důkladně vetřete.
  4. Maso vložte do pekáče, pokapejte ho zbývajícím olejem, podlijte vývarem ,přikryjte , dejte do předehřáté trouby a pečte 20 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a maso pečte ještě přibližně 1 hodinu , nebo až bude maso zcela měkké . Během pečení maso potírejte vypečenou šťávou a asi půl hodiny před koncem pečení k němu přidejte neoloupané stroužky česneku a snítky rozmarýnu.
  5. Maso vyndejte z trouby a před podáváním nechte přikryté alobalem .
  6. Kuskus nasypte do rendlíku , nebo do jiné širší, ploché nádoby, pokapejte ho olejem, osolte a promíchejte vidličkou, aby se zrníčka rovnoměrně obalily olejem.
  7. Takto připravený kuskus zalijte odměřenou vroucí vodou, nebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Nechte 5 minut odpočívat . Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla.
  8. Měkký kuskus načechrejte vidličkou, přidejte nasekanou mátu , nasekanou petrželkou a citronovou kůru .
  9. Maso podávejte s kuskusem.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pečená jehněčí kýta

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat