Rajčatové čatní
Klasické, jemně pikantní , sladké chutney (čatní) vyrobené z čerstvých rajčat , cibule , papriky broskví a hrušek. Úkolem studených omáček jako je salsa, čatní (chutney), dip, relish nebo remuláda je pokrmy vyladit, zvýraznit, dotáhnout, přiostřit a dochutit .
-
2h a 0min
60min příprava
60min vaření
-
132 kJ / 31 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny0g
sacharidy8g
tuky0g
Ingredience na
- K přípravě
- 15 ks
oloupaných, velkých rajčat pevných a zralých
- 5 ks
oloupaných broskví
- 5 ks
hrušek
- oloupané a bez jádřinců
- 3 ks
cibule
- oloupané , nakrájené nadrobno
- 4 ks
červené papriky bez semeníku
- nejlépe kapie
- 1 ks
chilli paprička bez semínek
- nakrájená na tenké plátky
- 150 ml
bílého vinného octa
- 0.5 lžičky
mleté skořice
- 1 lžíce
soli
- 2 lžíce
kuliček nového koření
- 4 ks
hřebíčky
- 300 g
krystalového cukru
Postup přípravy
- Rajčata, broskve , červenou papriku a hrušky nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do hrnce , přidejte nakrájenou cibuli .
- Do hrnce přidejte ocet, skořici, sůl , hřebíček a nové koření .
- Na sporáku při nízké teplotě vařte až bude zelenina měkká , ale ne rozvařená . Často míchejte.
- K zelenině nasypte cukr , přidejte nakrájenou chilli papričku a za stálého míchání vařte , až se cukr rozpustí. Podle potřeby dochuťte dle vlastní chuti: solí , cukrem, nebo octem.
- Čatní dejte do sterilizovaných horkých skleniček (nahoru můžete kápnou malinko oleje) a skleničky uzavřete víčky . Neplňte sklenice až pod povrch .
- Horké sklenice s čatní sterilujte ještě 10 minut ve vařící vodě .Poté sklenice vyndejte a nechte je vychladnout.
TIP:
Hřebíček a nové koření můžete dát do sítka na koření . Nebude pracné je pak ze směsi vyndat .
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: