Nezapomenutelný francouzský šéfkuchař a restauratér Roger Vergé dal světu mnoho gastronomických zážitků a zanechal po sobě i nespočetně receptů na vynikající francouzskou kuchyni. Je považován za jednoho z největších šéfkuchařů své doby. Troufnete si na jeho jednoduché recepty?
Šéfkuchař Vergé byl vyhlášený svými variacemi provensálské kuchyně. Zaměřoval se na pouze čerstvé místní suroviny, které doplňoval kořením. V jeho receptech naleznete krásu jednoduchosti, a přesto jsou pro naše chuťové pohárky nezapomenutelné.
Provensálská nadívaná zelenina má v mnoha rodinách svoji tradici, podává se teplá i studená. Můžete ji podávat jako předkrm, přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samotný hlavní chod. Zapékaní zeleniny je velmi snadný způsob přípravy. Nejoblíbenější na zapékání jsou rajčata, cukety, papriky a cibule. Pro nejlepší výsledky doporučuje šéfkuchař Vergé používat přibližně stejně velké kusy zeleniny, aby bylo vše stejně propečené.
Vyzkoušejte vyhlášené recepty od francouzského šéfkuchaře!
Plněné artyčoky
Budete potřebovat (na 2 porce):
-
6 ks artyčoků á 200 g
- 300 g listového špenátu
- 6 ks ančoviček v oleji
- 50 g šunky nakrájené na kostičky
- 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 30 g másla
- sůl a pepř
Postup: Přiveďte k varu 5 litrů vody se 4 polévkovými lžícemi soli. Než se vám začne voda vařit, artyčoky očistěte a zbavte stonků. Očištěné artyčoky ponořte do vroucí vody a vařte přibližně 45 minut, dokud nejdou okolní listy snadno oddělit. Hotové artyčoky opláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
Nyní si v pánvi rozpusťte 20 g másla a přidejte omytý a osušený listový špenát. Za stálého míchaní restujte špenát, dokud se neodpaří veškerá voda, přibližně 10 minut. Poté odstavte z plotny a nechte špenát na teplé pánvi. Předehřejte troubu na 180 °C.
V misce rozšlehejte vajíčko a přidejte smetanu. V malé pánvičce si rozpusťte zbylé máslo a přidejte ančovičky, směs stačí 2 minuty prohřát, poté rozmačkejte ančovičky vidličkou. Ančovičky smíchejte v misce se směsí vajíčka a smetany. Vzniklou směsí zalijte špenát, přidejte na kostičky nakrájenou šunku a dochuťte solí a pepřem.
Nyní jen očistěte srdíčka artyčoků a vyskládejte je do máslem vymazané zapékací formy. Špenátovou směsí poklaďte chřest, jemně zamačkejte vidličkou a pečte 10-15 minut.
Nadívaný lilek
Budete potřebovat:
-
6 ks malých kulatých lilků (o hmotnosti 60g/ks)
- 100 g velkých černých oliv
- 6 ks ančoviček v oleji
- 1 stroužek česneku
- špetku tymián
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Odstraňte z malých lilků vrchní stopku a lžičkou lilky vydlabejte, vnitřní dužinu si dejte stranou. Pokud máte velké lilky, rozřízněte je podélně a vydlabejte. Když máte lilky vydlabané, ještě do slupky udělejte několik dírek, stačí párkrát píchnout jemně vidličkou, aby se propíchla tenká slupka, stačí 5 mm hluboký otvor. Lilky uvnitř osolte a do každého dejte trochu olivového oleje.
Do vymazané zapékací misky dejte zvlášť lilky a vydlabanou dužinu. Vložte do předehřáté trouby, lilky pečte přibližně 15 minut a dužinu 30 minut. Troubu nevypínejte, ještě ji budete potřebovat.
Během pečení si nakrájejte černé olivy nadrobno a dejte je do misky. Na pánvi se lžící olivového oleje orestujte ančovičky, až změknou, rozmačkejte je vidličkou a smíchejte s olivami. Nyní přidejte je upečenou dužinu lilku, rozdrťte vidličkou a promíchejte. Přidejte nakrájený česnek, tymián a dochuťte solí a pepřem.
Směsí naplňte připravené lilky a skládejte zpět do zapékací nádoby. Pár minut zapékejte v rozpálené troubě.
Tak co, který recept vyzkoušíte?
Sledujte nás na sociálních sítích: