Prostreno.cz

Zelenina nemusí být nudná. Vyzkoušejte nadívaný lilek nebo artyčoky

Nezapomenutelný francouzský šéfkuchař a restauratér Roger Vergé dal světu mnoho gastronomických zážitků a zanechal po sobě i nespočetně receptů na vynikající francouzskou kuchyni. Je považován za jednoho z největších šéfkuchařů své doby. Troufnete si na jeho jednoduché recepty?

Šéfkuchař Vergé byl vyhlášený svými variacemi provensálské kuchyně. Zaměřoval se na pouze čerstvé místní suroviny, které doplňoval kořením. V jeho receptech naleznete krásu jednoduchosti, a přesto jsou pro naše chuťové pohárky nezapomenutelné.

Provensálská nadívaná zelenina má v mnoha rodinách svoji tradici, podává se teplá i studená. Můžete ji podávat jako předkrm, přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samotný hlavní chod. Zapékaní zeleniny je velmi snadný způsob přípravy. Nejoblíbenější na zapékání jsou rajčata, cukety, papriky a cibule. Pro nejlepší výsledky doporučuje šéfkuchař Vergé používat přibližně stejně velké kusy zeleniny, aby bylo vše stejně propečené.

Vyzkoušejte vyhlášené recepty od francouzského šéfkuchaře!

Plněné artyčoky

Budete potřebovat (na 2 porce):

  • 6 ks artyčoků á 200 g
  • 300 g listového špenátu
  • 6 ks ančoviček v oleji
  • 50 g šunky nakrájené na kostičky
  • 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 30 g másla
  • sůl a pepř

Postup: Přiveďte k varu 5 litrů vody se 4 polévkovými lžícemi soli. Než se vám začne voda vařit, artyčoky očistěte a zbavte stonků. Očištěné artyčoky ponořte do vroucí vody a vařte přibližně 45 minut, dokud nejdou okolní listy snadno oddělit. Hotové artyčoky opláchněte ve studené vodě a nechte okapat.

Nyní si v pánvi rozpusťte 20 g másla a přidejte omytý a osušený listový špenát. Za stálého míchaní restujte špenát, dokud se neodpaří veškerá voda, přibližně 10 minut. Poté odstavte z plotny a nechte špenát na teplé pánvi. Předehřejte troubu na 180 °C.

V misce rozšlehejte vajíčko a přidejte smetanu. V malé pánvičce si rozpusťte zbylé máslo a přidejte ančovičky, směs stačí 2 minuty prohřát, poté rozmačkejte ančovičky vidličkou. Ančovičky smíchejte v misce se směsí vajíčka a smetany. Vzniklou směsí zalijte špenát, přidejte na kostičky nakrájenou šunku a dochuťte solí a pepřem.

Nyní jen očistěte srdíčka artyčoků a vyskládejte je do máslem vymazané zapékací formy. Špenátovou směsí poklaďte chřest, jemně zamačkejte vidličkou a pečte 10-15 minut.

Nadívaný lilek

Budete potřebovat:

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Odstraňte z malých lilků vrchní stopku a lžičkou lilky vydlabejte, vnitřní dužinu si dejte stranou. Pokud máte velké lilky, rozřízněte je podélně a vydlabejte. Když máte lilky vydlabané, ještě do slupky udělejte několik dírek, stačí párkrát píchnout jemně vidličkou, aby se propíchla tenká slupka, stačí 5 mm hluboký otvor. Lilky uvnitř osolte a do každého dejte trochu olivového oleje.

Do vymazané zapékací misky dejte zvlášť lilky a vydlabanou dužinu. Vložte do předehřáté trouby, lilky pečte přibližně 15 minut a dužinu 30 minut. Troubu nevypínejte, ještě ji budete potřebovat.

Během pečení si nakrájejte černé olivy nadrobno a dejte je do misky. Na pánvi se lžící olivového oleje orestujte ančovičky, až změknou, rozmačkejte je vidličkou a smíchejte s olivami. Nyní přidejte je upečenou dužinu lilku, rozdrťte vidličkou a promíchejte. Přidejte nakrájený česnek, tymián a dochuťte solí a pepřem.

Směsí naplňte připravené lilky a skládejte zpět do zapékací nádoby. Pár minut zapékejte v rozpálené troubě.

Tak co, který recept vyzkoušíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat