Prostreno.cz

Recept na domácí masti ze sušených bylin

Rádi něco připravujete nebo se poohlížíte po praktickém dárku, který si rodina a přátelé zamilují? Pro radost, „pohotovost“ nebo v neposlední řadě zdraví zužitkujte sušené byliny do voňavé a účinné mastičky!

Sušené bylinky patří k tomu nejlepšímu, co přes zimu můžete skladovat. Máte doma „nasbíráno“? Tak to musíte vyzkoušet domácí mast. Z čeho by mohla být? Zjistěte si konkrétní účinky bylinky, kterou máte doma!

Heřmánek: pomáhá od bolestí, při hojení ran, navozuje celkové uklidnění, zklidňuje alergické reakce.

Tužebník jilmový: kožní nemoci (vyrážky, atopický ekzém, popáleniny, zklidnění po bodnutí hmyzem).

Kostival lékařský: rány, vředy a zanícené žlázy.

Konopí: revmatické a svalové bolesti.

První pomoc i skvělý dárek

A teď už k samotné výrobě. Dvě velké hrsti byliny rozdrobte do tuku. (Mezi varianty patří domácí sádlo. Nikoli to kupované, neboť to obsahuje sůl. Komu však jeho aroma vadí, měl by použít spíš bambucké máslo, kokosový olej či lékařskou vazelínu. Většinu toho normálně koupíte v drogerii či v lékárně.)

Tuk s bylinami rozehřejte ve vodní lázni asi na cca 60-80 stupňů Celsia (hrnec postavte na plotnu a do něj dejte misku). Nechte vychladnout, přiklopte pokličkou, ať se k masti nedostane nic nežádoucího, a hrnec s „polotovarem“ dejte na suché, chladnější místo. Takto nechte stát asi měsíc, ale během této doby minimálně čtyřikrát postup opakujte: tuk rozhřejte, nechte vychladnout, přiklopte pokličkou.

Při posledním rozehřátí lze účinek masti posílit přidáním další byliny. Lze doladit i pár kapkami éterického oleje. V závěru se mast scedí přes velmi jemné sítko a plní do kelímků nebo menších sklenic s uzávěrem.

Tip: V případě, že mast darujete, vytvořte ještě etiketu, popřípadě kelímek ozdobně převažte přírodním motouzem a dozdobte sušenými květy. Trvanlivost masti skladované spíše v chladnějších podmínkách je minimálně rok, a to i když je bez konzervantů. Výhodou je, že víte, co bylinkové mazání obsahuje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat