Prostreno.cz

Jablko je opravdu právem symbolem podzimu

Vládu převzal Samhain, černé slunce a stará Morrigan neboli královna přízraků. Příroda ztrácí síly, dny jsou kratší, barevné listy opadávají ze stromů. Taky skladujete jablka, sušíte je, zpracováváte do přesnídávek? No jasně, vždyť je to přece symbol podzimu, říkáte si. Víte ale proč?

Jablko se plně spojuje s koncem roku z několika důvodů. Jednak je společně s lískovými oříšky potravou pro mrtvé, která se měla podávat v den Samhainu (keltský svátek, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu), ale také je to plod západního směru, západu slunce.

Sklizeň jablek tedy představuje sklizeň života. Jablíčko totiž ukazuje do nadpřirozeného světa, do kraje jablek, kterému Keltové říkali Avalon.

Hluboká symbolika uchvacuje

Například artušovská legenda praví, že tento bájný ostrov je místem posledního odpočinku legendárního krále Artuše a jeho ženy. Toto tvrzení vzniklo na základě hledání posledního místa odpočinku krále Artuše, které popisuje na sklonku 12. století v roce 1195 Giraldus Cambrensis ve svých poznámkách.

Jablko je tedy v keltské mytologii symbolem dovršení a moudrosti, což je silně v rozporu s biblickým příběhem o Adamovi a Evě. „A Hospodin Bůh přikázal: Z každého stromu zahrady smíš jíst. Ze stromu poznání dobrého a zlého však nejez. V den, kdy bys z něho pojedl, propadneš smrti.“ (Genesis 2, 16-17.)

Hřích? Naopak. Cesta do ráje

Ale had přesvědčil ženu a ona svého druha a oba pojedli, tak začaly problémy lidského páru. Bible však neříká, že ovoce bylo jablko. Předpokládá se, že církevní otcové vybrali jablko jako zakázaný plod, protože když se rozkrojí uprostřed, objeví se semínka rozložená do tvaru lůna, části anatomie, kterou Eva použila při svádění Adama. Pověst jablka je tedy v milostných sporech celosvětová.

Jablko se používalo v mnoha magických nápojích, nápojích lásky a okouzlení. Jablečné alkoholické nápoje jako calvados a cider se považují za povzbuzující a věří se, že omlazují. Každopádně Keltové byli toho názoru, že jablko není žádný hřích, ale naopak přivádí do onoho ráje.

Takže pokud vzpomínáte na někoho blízkého, který již není na tomto světě, podejte mu v den výročí smrti právě jablko. Říká se, že jeho duše tímto vycítí váš dobrý úmysl.

Zdroj: www.goodfood.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat