Prostreno.cz

Jak zajistit, aby oblečení bylo stále jako nové

Znáte to. Po čase vaše oblíbené kousky mění barvu z bílé na šedou a jasné odstíny zase blednou. A to stály hříšné peníze! Chcete svému oblečení prodloužit životnost? Vezměte si k srdci rady našich babiček!

Zlepšováky s nádechem minulosti znají řešení snad na každou situaci. A jsme za ně nesmírně vděční! Jaká kouzla použít na vaše oděvy, aby zůstaly krásné?

Bělost, co bere dech

Vybělit prádlo není žádná věda. Alespoň takový názor měly babičky, které si k dokonalému efektu pomáhaly vaječnými skořápkami. Ano, čtete správně! Nadrcené skořápky se vloží do plátěného pytlíku, balíček se zašije a spolu s práškem na praní se přidá k oblečení. Zapne se vyvářka a dílo je hotovo. Kdyby vám náhodou došla vajíčka, stejně poslouží i prášek do pečiva.

Zářivé barvy

Barevné věci, například viskózové a bavlněné úplety, můžete s klidem prohnat pračkou, do které přidáte trochu soli a octa. Blednout pak nebude prádlo, ale spíš vaše kamarádky – závistí! Dlouhotrvající půvab vašeho šatníku jim totiž nedá spát.

Přirozený lesk

Hedvábí požaduje speciální zacházení. Bohužel si s ním málokdo ví rady - a pak o katastrofy není nouze. Oživíte ho jednoduchým způsobem. Zní to trochu prapodivně, ale prý to funguje. Oškrábané brambory najemno nastrouhejte, ponořte do nádoby s vodou a nechte hodinu stát. Poté je přeceďte přes tenké plátno a v této vodě hedvábnou látku v ruce přeperte - s malým přídavkem tekutého pracího prostředku.

Vůně, co dráždí smysly

Láhev s aviváží zeje prázdnotou? Nevyčítejte si zapomnětlivost. Voňavé prádlo si zařídíte i bez ní. Povařte 15 minut ve vodě lístky růží či levandule. Po několika minutách odpočinku esenci sceďte a přidejte k praní. Příjemné aroma a bez chemie? Nápad za milion!

Stop vytahaným rukávům

Už je čas opět vytáhnout vlněné svetry, které vás uchrání před nízkými teplotami. Váš oblíbený nějak ztrácí tvar? Rukávy na chvíli ponořte do horké vody. Pára je zase hodí do latě!

Žehlička bez žehlení

Když už jsme u vlny, možná vám přijde vhod i malá „vychytávka“ pro šaty z tohoto měkkého materiálu. Narovnáte je úplně bez práce, pokud je zavěsíte nad vanu, až se do ní večer naložíte. Po propaření nebude po záhybech a překladech ani stopy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat