Prostreno.cz

Na suchou pokožku a namáhané nohy použijte tajemný čaj lapacho

Strom lapacho, jehož kůra má léčivé účinky, zbavuje duševního napětí a řeší spousty zdravotních problémů od alergií po obranyschopnost či suchou pokožku na hlavě. Už jste zkusili zázračnou koupel?

Všelék. Tak by se dal nazvat čaj lapacho, který kdysi využíval jihoamerický národ Inků. Právě oni jako první poznali mimořádně cenné kombinace účinných látek a pojmenovali strom lapacho, z něhož se tento čaj vyrábí, stromem života.

Povzbuzuje buňky v těle, činnost střev a zažívání, odvodňuje a zbavuje tělo kyselin, odhání stres, posiluje imunitní systém a obranyschopnost, zmírňuje projevy alergií, jako je například senná rýma. Je však nutné čaj pít denně. A co vnější použití? I tady si přijdete na svoje!

Kůra z lapacha je bohatá na tanin, což je součást třísloviny, takže působí svíravě, stahuje kůži i sliznice. Prostě a jednoduše, když čaj nanesete třeba na řezné rány nebo mírné popáleniny, budou se rychleji hojit. Zároveň se rány vyčistí, čímž se eliminuje riziko vzniku zánětů. Čaj také uklidňuje podrážděnou, zarudlou kůži a snižuje její svědivost, což se hodí zvlášť v období, kdy nás kousající hmyz příliš nešetří. A v čem dalším může lapacho pomoci?

Suchá pokožka na hlavě

Potřebujete:

  • 0,5 litru čaje lapacho
  • 1 až 2 lžíce květů heřmánku

Postup: Čaj připravte podle návodu na obale, ihned jím přelijte heřmánek a to celé nechte pod pokličkou 15 minut louhovat. Potom přes jemné sítko nalijte do konvice. Po umytí vlasů si tímto čajem opláchněte hlavu, pořádně vmasírujte a už neoplachujte.

Koupel pro tělo i duši

Potřebujete:

  • 6 lžic kůry lapacho
  • 1 litr vody
  • 1 skleničku sladké smetany
  • 2 až 3 lžíce medu

Postup: Kůru nechte 15 minut povařit na mírném ohni, potom stejnou dobu louhujte pod pokličkou. Dávku sceďte, promíchejte se smetanou a s medem a přidejte do vody ve vaně, teplé asi na 36 stupňů. Lázeň si vychutnejte přibližně 15 minut. Ihned po koupeli vmasírujte do ještě vlhké pokožky neutrální dětský olejíček. Olej se spojí se zbytkem vody po koupeli a vznikne jemná emulze, schopná proniknout hluboko do pórů. Takto využijete účinné látky z kůry lapacho na maximum.

Elixír pro zklidnění pokožky po opalování

I když si ještě nějaký ten pátek na silný sluneční svit počkáme, pokožka nám může zrudnout i po relaxaci v soláriu. První pomoc?

Potřebujete:

  • 3 lžíce kůry lapacho
  • 100 mililitrů alkoholu (70%)
  • trochu mléka po opalování

Postup: Kůru smíchejte s alkoholem a v uzavřené láhvi nechte odležet asi 10 dní. Tímto elixírem naplňte lahvičku s kapátkem. Vždy smíchejte 6 kapek elixíru s dlaní tělového mléka a nanášejte.

Pro namáhané nohy

Potřebujete:

  • 5 lžic kůry lapacho
  • 1 litr vody

Postup: Kůru s vodou uveďte do varu a na mírném ohni zvolna vařte 15 minut. Potom po stejnou dobu nechte pod pokličkou louhovat. Tuto dávku nalijte do malé vany nebo umyvadla a lázeň nechte působit na nohy minimálně 10 minut. Poté nohy důkladně osušte.

Zdroj: Síla čaje, Christina Kempe





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat