Prostreno.cz

Kalendář prací pro zahrádkáře. S čím již v únoru začít?

Ačkoli se zdá, že příroda ještě spí, zahrádkářům už pomalu končí období „zimního spánku“. Taky letos chcete mít chutnou zeleninu, voňavé květiny a bylinky? Tak to už se připravujte na sezonu! Co všechno byste měli právě teď udělat?

Jarem to všechno začíná. To je sice pravda, ale i když astronomické jaro začíná 20. března, již teď je co dělat. V období nočních mrazíků zkontrolujte u choulostivých druhů rostlin zimní přikrývku a klestí nebo listí. Když bude potřeba, dočasně sáhněte po jutovině nebo netkané textilii. (Při všech pracích s půdou či kompostem si zároveň všímejte malých bílých klubíček - vajíček slimáků. Vyberte je a zničte.) A co dál?

Běžné práce na zahradě

Češi, národ pěstitelů?

Potvrzuje to průzkum společnosti Tesco, ze kterého vyplývá, že 73 lidí ze sta pěstuje doma bylinky, ovoce, zeleninu nebo květiny. Ani přitom nezáleží na tom, zda bydlí v domku se zahradou nebo v bytě bez balkonu. Podle průzkumu téměř 60 % lidí pěstuje oblíbené rostliny a plodiny na své vlastní zahradě, a to spíše obyvatelé žijící v menších městech (do deseti tisíc obyvatel). Plná třetina dotazovaných pak uvedla, že k pěstování využívá i prostoru na balkoně či okenním parapetu.

Pak se vydejte do kůlny a překontrolujte, jak jste na tom s nářadím a náčiním. Co je potřeba přebrousit, jaké kusy je nutné opravit? Možná taky bude nutné pořídit si i nějakou novou výbavu. Klidně si udělejte soupisku všeho, co je potřeba. Když už budete plánovat návštěvu hobbymarketu, buďte připraveni i na nákup různých doplňků, jako jsou například misky k výsevům, etikety, tyčky k podpoře pnoucích rostlin, motouzy… A taky se budou hodit semena na sadbu. Při procházení se po zahradě se také zaměřte na ptačí krmítka a budky. Staré vyčistěte, popřípadě vyvěste nové.

Co se týče květinové zahrady, za bezmrazého, suchého počasí si již můžete připravovat záhony k nové výsadbě, samozřejmě pokud jste tak neučinili již na podzim. Každopádně podzimní výsadbu zkontrolujte, popřípadě zatlačte trvalky tak, aby mohly kořeny znovu dobře zakořenit. Za pár dní, tedy v březnu, dokončete zpětný řez u trvalek, vše odumřelé odstraňte, starší a mohutnější trsy rozdělte.

S letničkami a jejich předpěstováním lze začít také již právě koncem února. Konečně je to tady! V tento čas můžete začít s předpěstováním zvolených druhů zeleniny a bylinek. V březnu se nebojte i výsadby cibulových sazečků, kedlubnů a kapusty. Tak co, už se těšíte, že vám to zase začne?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat