Prostreno.cz

Obyčejný citron vám vybělí prádlo nebo odpudí hmyz

Plod citronovníku je bohatý na vitamin C a minerální látky. Proto asi nikoho nepřekvapí, že jeho nečastější využití je jako doplněk čaje třeba při nachlazení. Jenže pozor, jeho schopnosti sahají dál, než si možná myslíte…

Citron není jen přírodním „léčitelem“, ale i všestranným pomocníkem v domácnosti. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se na něj můžete spolehnout ve všech směrech! Ale vezmeme to pěkně popořadě… Co exotický přítel dokáže?

Parádní bělidlo prádla

Pár vymačkaných plodů zalijte vodou a před praním do této tekutiny namočte bílé prádlo. Ideálně na několik hodin. Záclony a prostěradla budou opravdu čistoskvoucí! Stejnou službu udělá i citron nakrájený na plátky přidaný do vyvářky. Odstraní skvrny od borůvek, čaje, čokolády, inkoustu, jablek, mléka, moči, rzi a propisovací tužky.

Univerzální čistidlo

Citronovou šťávou dokonale umyjete zašpiněné ruce, vnitřky zašlých váz i hliníkového nádobí. Dále „vyperete“ deštníky, hedvábí, pozlacené kovy, perly, předměty ze slámy, kuchyňská prkénka a stříbrné předměty. Při úklidu koupelny je doslova k nezaplacení, protože je skvělým prostředkem na vany, toaletní mísy, kachličky a zrcadla.

Odpuzovač hmyzu

Jakmile se venku trochu oteplí, mravenci vyrazí na obhlídku vašeho příbytku. Nechcete je potkávat v dóze s cukrem? Rozmístěte po bytě misky s citronovou šťávou. Nezvaní návštěvníci se otočí „na patě“ a půjdou o dům dál. A když už jsme u toho, trochu roztoku nalijte do rozprašovače – je to výborný osvěžovač vzduchu. Ať to máte pojištěné na všech frontách! Proti molům se zase můžete bránit tím, že do skříně pověsíte oloupané slupky citronu.

Zázračné léčivo

Vymačkaný citron se stejným poměrem vody se používá při léčení očních katarů, parodontózy, bolestí v krku, hlavy, ekzémů a astmatu. Také při onemocnění dýchacích cest a revmatismu. Dále zabírá na spálu, infekční zarudnutí kůže, potíže se žlučníkem, záškrt a v neposlední řadě i zubní kámen.

Kosmetický zlepšovák

Citronový „nektar“ namixovaný s vodou vyhlazuje pleť, má velmi pozitivní vliv na vlasy (zjemňuje jejich barvu a pomáhá proti nadměrnému maštění) a blahodárně působí i na nehty.

Pomocník při odvykání kouření

S nezvladatelnou chutí na cigaretu si poradí „obyčejný citron“. Stačí do něj kousnout, když se dostaví nutkání, a rázem je po problému. Nebo si loknout připravené šťávy! Po třiceti dnech této odvykací kúry se zlozvyku možná zbavíte úplně…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat