Prostreno.cz

Jarní výsadba keřů a stromů ve vaší zahradě krok za krokem

Taky vás už „svrbí“ ruce a chtěli byste už zasázet něco na zahrádce? Aby ne! Je čas popřemýšlet, jaké keře a stromky si letos vysadíte – pokud jste to nestihli na podzim. Co všechno budete potřebovat a kdy je vhodný čas na zahájení prací?

Prostokořenné nebo balové dřeviny se vysazují na podzim a právě na jaře. Co se týče kontejnerových dřevin, u nich lze vysazovat celoročně, ovšem ne když je půda zamrzlá. To už ale právě teď na mnohých místech republiky nehrozí! Takže, už máte vybráno?

Hlouběji a víc!

Víte, že…

Keře mají menší rozměry než stromy a větví se zpravidla (ovšem ne vždy) již od země. Fascinující je jejich značná regenerační schopnost a schopnost vegetativního rozmnožování. Hodí se jako protihlukové a protiprašné opatření, proto je využijte zvlášť v případech, kdy na svém pozemku nemáte dostatek soukromí, klidu a čistého vzduchu.

Nejdřív vykopejte jámu, v níž budou mít kořeny (nebo kořenový bal) dostatek místa, a to i po stranách. Dno i stěny místa, které „vydlabete“, je vhodné prokypřit, ideálně rycími vidlemi. Do vykopané zeminy přimíchejte trochu kompostu, přidejte navlhčený písek a mleté horniny.

Větší stromy i keře je lepší sázet ve dvou, neboť jeden drží kmínek a hledá nejlepší polohu, ten druhý doplňuje zeminu. Kvůli zajištění správné výšky kořenového systému dejte do na dno jámy dostatečnou vrstvu nakypřené půdy, bude-li to nutné. Pokud si nejste jistí, jestli výšku snížit či zvýšit, položte přes jámu lať, která nasimuluje terén. Přihlédněte však k tomu, že zemina se posléze trochu sesedne, takže kořenový krček stromku by měl být těsně nad úrovní položené laťky.

V případě, že máte dřevinu s balem z umělé hmoty, sundejte ho. Naproti tomu jutová pytlovina stačí uvolnit a může se pod kořeny ponechat – časem se rozloží. Máte jámu, keř či dřevinu a už zasypáváte zeminou? U tohoto procesu několikrát prolévejte vodou.

Jak je to s kůly?

Vítr by vaše stromky mohl poškodit, a proto je na místě k vysazovaným dřevinám přidávat kůl. Ten by měl po výsadbě sahat asi do 3/4 výšky. Kůl by se měl do jámy zatloukat ještě před vysazením, protože později by mohl poškodit kořeny stromů. Nad zemí musí být veden mírně šikmo ke kmínku. A poslední věc, kterou musíte udělat?

Okolo svého nového přírůstku „do rodiny“ doplňte zeminu, přišlápněte a vytvořte mělký příkop pro zálivku, který usnadní vsakování dešťové i zálivkové vody. Ve finále stromek (provizorně) přivažte ke kůlu. Až zem slehne, předěláte to.

Zdroj: www.dengarden.com/gardening/How-to-Plant-a-Tree-or-Shrub, www.gardeners.com/how-to/tree-planting/8741.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat