Prostreno.cz

Citronová tráva je jako domácí lékárna v jednom květináči

Chutná nahořkle, krásně voní, působí líbivě i na oko a pochází z exotických krajin. To je citronová tráva! V čem a jak je užitečná a proč mít aspoň jednu doma? Tyhle její benefity si prostě zamilujete!

Co by byla thajská a indická kuchyně bez citronové trávy? Lemon grass nebo také voňatka citronová je oblíbenou tropickou trávou, která ulevuje od žaludečních potíží, příznivě působí na nespavost a respirační choroby, bolesti, různé infekce, revmatismus a otoky, také udržuje optimální hladinu cholesterolu, ovlivňuje nervový systém, posiluje imunitu a je účinná i při léčení diabetu 2. typu a obezity. Tím ale výčet jejích ctností zdaleka nekončí!

Domácí lékárna v jednom květináči

Víte, že…

Lemon grass je vhodná k ochucení polévek, salátů či marinád. Lze ji používat v čerstvém, sušeném i mraženém stavu, její aroma se nevytrácí.

Je skvělá i na detoxikaci (díky močopudným vlastnostem pomáhá při čištění a vyplavování škodlivin a toxických odpadů z těla), bojuje proti únavě a úzkostem, zmírňuje tělesný pach a je součástí aromaterapie. Díky protizánětlivým účinkům má také blahodárný vliv na mastnou pleť a rozšířené póry, přidává se proto do nejrůznějších krémů a pleťových tonik.

Pokud se člověk podívá trochu „pod pokličku“, vzdechne úžasem. Lemon grass je zdrojem esenciálních vitaminů, jako je vitamin A, vitamin B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), kyselina listová a vitamin C.

Opojná vůně na dosah

Rovněž poskytuje základní minerální látky, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, měď, zinek a železo. Všechno to jsou nutnosti, které lidské tělo potřebuje! Tak co, ještě potřebujete přesvědčovat, že citronovou trávu musíte mít? Asi ne. Na vaší terase, balkonu či parapetu se bude krásně vyjímat. Ale kde ji sehnat?

Samozřejmě, že je nejjednodušší koupit si ji někde na trhu, ale pokud dáváte přednost domácímu pěstování, možná vám tato léčivka udělá větší radost. Jaké máte možnosti? V zahradnictví si můžete koupit již vyklíčenou rostlinu a pokračovat v jejím pěstování. Nebo si koupit semínka a rostlinku si doslova vypiplat. Postup není nikterak složitý.

Klíčivost menší, ale ten výsledek!

Na plastovou či skleněnou misku umístěte vrstvu dobře propustného substrátu, rozložte na něj semínka a ty následně lehce „pocukrujte“ další zeminou. Vše mírně zalijte a misku přikryjte igelitovým sáčkem nebo sklem. Pak už zbývá jen čekat, a to zhruba okolo deseti až dvaceti dní - a rosit. Semínka totiž nesmí vyschnout!

Až „mimika“ vyklíčí, přendejte je do květináče a dopřejte jim teplotu okolo 20 °C. Pravidelně zalévejte, ale nepřehánějte to s množstvím. Citronová tráva nesnáší přemokření. A kam květináč umístit? Za ideální se považuje jižní strana, přičemž pěstovat tuto voňavou travičku můžete doma i venku.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat