Prostreno.cz

Využití olivového oleje mimo kuchyni: Oživí dřevo i lakované boty

Drhnoucí zámek, nepříjemná kocovina, zašlé lakované boty a poškrábaný dřevěný nábytek. Co mají tyto věci společného? Všechny si žádají zásah olivovým olejem, který vyřeší nejednu patálii…

I když se konzumuje tisíce let, byl olivový olej nedávno znovu „objeven“ jako zdraví prospěšná potravina. Má totiž antioxidační vlastnosti a pomáhá v boji proti nežádoucímu cholesterolu i vysokému krevnímu tlaku. Že ho používáte jen v kuchyni? Rozšiřte mu pole působení, vždyť je všestranným pomocníkem! Co všechno poklad z oliv dokáže?

Opravář drhnoucích zámků

Znáte to, strčíte klíč do zámku a předpokládáte, že dveře lehce odemknete. Jenže ouha, vůbec to nejde! Nechcete riskovat, že přijde chvíle, kdy se domů už nedostanete? Použijte olej jako mazadlo. Namočte v něm klíč, vsuňte ho do zámku a párkrát s ním pootočte na obě strany. Teď už to půjde bez námahy i obtíží!

Čistidlo perleťových předmětů

Přivezli jste si z poslední dovolené suvenýr v podobě perleťové mušle nebo krabičky na šperky? Jenže co čert nechtěl, původní krása nějak vzala za své. Jak takové dekorace opět oživit a navrátit jim původní lesk? Stačí tak málo – hadřík a pár kapek olivového oleje.

Odstraňovač samolepek

Zase jste tuhle nad tvrdohlavou nálepkou, co odmítala opustit skleněnou láhev, málem ztratili nervy? Příště už budete moudřejší, protože povoláte na pomoc olej. Ten zajistí, že vám to půjde rychle od ruky a ještě s minimálním úsilím.

Oživovač dřeva

Kdo by zbytečně utrácel za speciální přípravky na dřevo, když to není nutné! Vyrobte si svůj vlastní – smíchejte několik kapek oleje s petrolejem a dejte se do díla. Efekt bude přesně takový, jaký očekáváte. Pokud k oleji dáte i trochu zubní pasty, máte skvělý krém, kterým lze „opravit“ drobné škrábance a rýhy. Je to parádní způsob, jak je zneviditelnit!

Přítel lakovaných bot a kabelek

Pokud vaše oblíbené kousky potřete vatou navlhčenou v olivovém oleji, zachovají si dech beroucí lesk. Ale to ještě není všechno, protože se touto péčí výrazně prodlouží i jejich životnost.

Mazadlo bolavých kloubů

Olej v kombinaci s heřmánkem představuje účinnou mastičku na potíže pohybového aparátu. Pokud vás bolí kolena či klouby, není co řešit!

Prevence proti ranní kocovině

Ano, večer se to hýří, ale rána bývají těžká… Chcete znát fígl, jak nevolnosti z alkoholu předejít? Dejte si před odchodem na večírek lžíci olivového oleje a kocovina se vám obloukem vyhne. Tedy pokud toho nevypijete za dva…





Celkem 26 komentářů

dobrou noc
19.06.2023
bez spat
12.06.2023
dobrý den
02.06.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat