Prostreno.cz

Chraňte svého mazlíčka před horkem

Teploty pěkně stoupají a jsou nekompromisní nejen k nám, ale i k našim čtyřnohým miláčkům. Možná se budete divit, ale je spoustu neposlušných páníčků, kteří nechají své miláčky zavřené v autech, doma s nedostatkem vody a tak podobně. Nezapomínejte na své čtyřnohé kamarády a myslete na ně hlavně v parných dnech.

Němá tvář sice neumí mluvit, ale má své základní potřeby jako my. A na rozdíl od nás se sama prostě neobslouží. Nám chovatelům se často vyčítá přehnaná láska a také, že se ke svému mazlíčkovi chováme, jako by to bylo naše dítě. Na druhou stranu své dítě byste také nezavřeli do auta a nenechali ho v rozpáleném autě bez vody. Možná uvažovat o čtyřnohém kamarádovi jako o dítěti není v některých případech zas tak špatné.

Máme pro vás x tipů, na které byste v parných dnech neměli zapomínat.

Voda je základ

Tak jako my, potřebují i naši miláčci dodržovat pitný režim. Dbejte na to, aby váš miláček měl vždy dostatek vody. V parných dnech mu klidně napusťte i dvě misky s vodou, než odejdete do práce. Ujistěte se, že si misku během dne nevyleje, vhodnou pomůckou jsou protiskluzové podložky, které mají hned dvě výhody. Mazlíček s miskou nikam necestuje a hlavně se předejte vylití vody.

Světlo a stín

Ujistěte se, že v místě, kde mazlíčka necháváte, je dostatek stínu během celého dne. V den kdy máte volno, se zaměřte na pozorování světla a stínu, ať víte, kde se může váš miláček pohybovat a ochladit se. „Náš Berry miluje, když mu necháváme otevřenou koupelnu, v horkých dnech si tam zaleze a chladí se o dlažbu, je tam naprosto spokojený,“ doplňuje majitelka labradora Petra.

Nikdy ho nenechávejte v autě

Možná si myslíte, že tu chvilku v autě vydrží, ale opravdu neriskujte. Bohužel v létě se pár takových dobráků najde a pohled na to ubohé zvíře je strašný. Pokud můžete, nechte mazlíčka doma, případně ho uvažte do stínu před obchodem. A pokud vyrážíte na nákup potravin s partnerem, jistě ho zvládnete sama a partner může zůstat venku s vaším miláčkem. Pro představu, teplota v autě na parkovišti může snadno přesáhnout i 60 °C, což může mít pro vašeho miláčka přímo fatální následky.

Voda do kabelky

Když někam jdete, vždy máte s sebou nějaké pití. Totéž platí, když jdete někam se svým miláčkem. Voda je prostě základ, nespoléhejte se na to, že se někde cestou napije, vezměte s sebou i láhev pro něj. Ve specializovaných prodejnách zakoupíte praktické lahvičky rovnou i s mističkou, které se vám snadno vejdou do kabelky či batůžku.

Jak poznáte přehřátí?

I váš miláček může utrpět přehřátí organismu. Projevem je zrychlený dech, nadměrná tvorba slin, jeho kůže je na dotyk horká, má zarudlý jazyk či dásně, je letargický a rychle mu buší srdce. V takovém případě zpozorněte, už jde o život! Vašeho miláčka musíte co nejrychleji ochladit, ale opatrně, žádná ledová voda, to by mu mohlo způsobit šok. Veterináři doporučují obalit mazlíčka mokrým ručníkem a ochlazovat tělo pozvolna. Pokud příznaky neustupují, okamžitě vyhledejte veterináře.

Čtyřnohé cestování

Pokud plánujete se svým mazlíčkem dovolenou u moře, tak pozor na dlouhou cestu autem. Nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, stejně jako byste jeli s malými dětmi, vyčurat, napít, malá svačinka a může se jet dál. Pokud vyrážíte k moři, dejte si pozor na vlny, váš miláček sice umí plavat, ale velké vlny jsou pro něj úplně něco jiného, než klidná hladina rybníku za domem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat