Prostreno.cz

Nepodceňujte drátěnky. Mají hned několik využití

S oblibou nerezového nádobí se klasické drátěnky už v domácnostech moc nevidí, nahradily je všemožné čisticí prostředky či plastové náhražky. Přesto by vám doma klasická drátěnka chybět neměla, má mnohem širší spektrum použití, než si myslíte.

Máte doma klasické drátěnky? Poznejte všechna jejich všestranná využití.

Staré tenisky budou opět jako nové

Na špinavé boty jsou největší experti naše děti. Co si budeme povídat, kolikrát ani netušíte, od čeho ty všechny šmouhy mohou být. To samé platí třeba o teniskách na běhání, ty bývají také pěkně zaneřáděné.  Ať už potřebujete zrenovovat jakoukoli sportovní obuv, postačí vám k tomu kousek drátěnky a obyčejné mýdlo. Drátěnka se snadno dostane do všech možných záhybů a při jemném tření boty nepoškodí, na závěr je stačí dobře omýt vodou a nechat oschnout. A máte zase na nějakou dobu pokoj a ušetříte si peníze za novou obuv.

Jak odstranit dětské malůvky

Děti si občas spletou zeď v pokojíčku s tabulí na křídy. Nic proti krásným malůvkám, ale proč je mít zrovna v obývacím pokoji, že. I s tímto nečekaným nedopatřením si poradí drátěnka. Drátěnku namočte v mýdlové vodě a jemně v jednom směru odstraňujte obrázek ze stěny. Drátěnku můžete použít jak na malbu, tak i na tapety. Pokud máte tapety, pracujte s drátěnkou opravdu jemně, ať ji neprodřete a čistěte jen v jednom směru, krouživé pohyby by mohli přinést víc škody než užitku.

Odstranění černých šmouh po botách

Vklouznete do nových bot, chodíte s nimi po celém bytě a až pak si všimnete těch čar na podlaze… Není proč zouvat, opět sáhněte po drátěnce. Drátěnku namočte v mýdlové vodě a skvrnu jemně odstraňte. Tuto metodu můžete použít na lina, parkety i na lakované podlahy.

Broušení nůžek a nožů

Pokud máte doma drátěnku, nepotřebujete ani speciální nástroje na ostření nůžek a nožů. Nůžky nabrousíte snadno tím, že bude drátěnku po malých kouskách odstřihovat. Pokud potřebujete nabrousit nůž, jednoduše drátěnkou přejíždějte po čepeli, dokud nebude opět ostrý.

Tip pro kutily a zahradníky

Nic neprodlouží životnost vašemu nářadí tak, jako důkladné očištění po skončení vegetační sezony. Kupte si velkou drátěnku, kterou si můžete libovolně ustřihnout na požadované kousky, nejprve drátěnkou očistěte zbylou hlínu ze zahradního náčiní. Poté čistou drátěnku namočte do libovolného oleje a ošetřete s ní všechny kovové části. Vaše nářadí nezrezne ani ve vlhkém sklepě a na jaře budete v „plné polní“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat